Банкеръ Daily

Общество и политика

Сключени са 99 договора за 316 млн. лева за наука и образование

През 2016 г. са обявени 7 процедури за набиране на проектни предложения по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Сключени са 99 договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност 316 млн. лева. Това съобщи вицепремиерът и министър в оставка Меглена Кунева.

"Към средата на годината са договорени 24,5% от бюджета на оперативната програма като изплатените средства са в размер на 38 млн. лева", обясни Кунева.

В края на октомври бяха приети обновената Стратегия за развитие на научните изследвания 2025, оперативният план за периода и индикативният план на инвестициите 2017-2020. Националната цел, заложена в Стратегията „Европа 2020”, е  достигане на 1,5% от БВП за научноизследователска и развойна дейност, като средствата от публични източници да достигнат 0,5%. 

Според Кунева сътрудничеството между образованието и работодателите е от изключителна важност.  Целта е да се надгради постигнатото в това направление и да се подкрепят реформите и експертизата за засилване на връзката между образование и пазара на труда в България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във