Банкеръ Daily

Общество и политика

Скандалът около БНР ще бъде разгледан от парламентарната медийна комисия

Шефът на БНР вече няма никаква легитимност да ръководи тази институция. Това заяви депутатът от БСП Александър Симов, член на Комисията по култура и медии в парламента. По думите му провалът е на много равнища. В четвъртък комисията ще разгледа събитията около свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и спирането на сигнала на "Хоризонт" на 13 септември.

"Шефът на БНР трябва да носи отговорност за това спиране на сигнала на радиото. Това обаче е по-малкият проблем. Ден преди да се случи това прекъсване, всички знаехме, че сигналът ще бъде спрян, защото нямаше да има кой да води предаването, тъй като Силвия Великова беше със сменен ресор и свалена от ефир. Големият проблем тук е, че беше наложена цензура, че беше потиснато свободното слово и сега това ни се обяснява с технически причини, скъсани оптични кабели и не знам си какво. Имаме чудовищно посегателство, което може да бъде платено с едно единствено нещо – с оставката на шефа на радиото", категоричен е Симов.

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов, който също е член на Комисията по култура и медии, посочи, че причините за казуса най-вероятно са комплексни, но се съмнява това да се саботаж. Той предположи, че на утрешното заседание ще присъства и ръководството на радиото. Основният въпрос ще бъде дали директорът поема отговорността и какви ще са неговите обяснения. Народният представител добави, че ръководителят на такава голяма структура не може да следи всичко лично. "Той трябва да се опира на екип. Ако от екипа са проявили слаба квалификация, безотговорност или недобросъвестност, този, който я е проявил, трябва да си ходи", отбеляза атакистът в ефира на БНР.

За ролята на СЕМ по случая Станилов заяви, че в този орган се занимават с дребнотемие, докато от голяма част от електронните медии "се лее помия". По думите му медийният регулатор стои безлично, а годишните им доклади се занимават с незначителни неща.

Александър Симов дори не вижда смисъл от съществуването на Съвета за електронни медии. Той го нарече безполезен и дори вреден. Според него трябва да се помисли за отделен закон за БНР и отделен закон за БНТ.  

И двамата депутати се обявиха против сливането на БНТ и националното радио, тъй като това може да улесни държавния и политически контрол върху двете медии. 

Същевременно в четвъртък се очаква СЕМ да приеме решение по повод събитията в радиото. Преди това съветът ще изслуша представители на редколегията на програма "Хоризонт". В свое становище тя посочва разминавания в обясненията както за спирането на радиосигнала, така и по казуса с Великова.

СЕМ вече изслуша генералния директор Светослав Костов, който заяви, че спирането на ефирното излъчване се е наложило заради възникнал голям технически проблем. Той подчерта още, че цензура в БНР няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във