Банкеръ Daily

Найден Зеленогорски:

Скандалите с НДК и със самолетите са заради липсата на прозрачност

Скандалите и с НДК, и със самолетите са плод на една болест - липсата на прозрачност в управлението, коментира Найден Зеленогорски от ДБГ и Реформаторския блок.

Мирише на корупция, но не се работи нито за бързото приемане на антикорупционен закон, нито за продължаване на съдебната реформа, а ще се правят анкетни комисии за проверка на процедурата за избора на самолети за армията, за ремонтите в НДК. От това не очаквам да излезе нещо, както нищо не направиха комисиите за Белене и за КТБ, каза той.

Този парламент не произвежда политика, а само скандали. Вместо да се занимават с важните неща като приоритетите за председателството и какво можем да постигнем през това време, цяла България и Европа трябва да гледат споровете кой да сменя плочките, да подписва поръчките за ремонта, допълни Зеленогорски.

Дори и в най-красивите зали да се провежда председателството, ако се говорят глупости, няма никакво значение мястото, затова правителството трябва да се занимае с истинските въпроси. Не съм разбрал дори да се търси разговор с хората, които работиха за това България да е член на Европейския съюз, нито с човека, който започна преговорите Кесьов, нито с Кунева, която ги завърши, нито с Паси, а експертиза е нужна и никой не е самодостатъчен, допълни той.

Попитан за новия антикорупционен закон Найден Зеленогорски бе категоричен, че борбата с коруцията не може да се отлага повече. Има приет закон на първо четене, защо не се ползва, а се обсъждат 2 страници документ, не мога да си обясня, каза той.

Един закон сам по себе си няма да свърши работа, ако бъде бламиран, затова е необходима реална политическа воля за справяне с проблема. По същия начин и със съдебната реформа. Приехме добри промени и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт, но сега отново не е ясно на какви критерии отговарят предложените от депутатите кандидати, за щастие поне професионалните квоти бяха избрани след гласуване от всички. Надявам се да не видим същата картинка – на тебе толкова, на мене толкова при разпределението на политическата квота във ВСС, каза още той.

Зеленогорски и ДБГ останаха извън 44-ото Народно събрание, след като на изборите през март, като част от коалицията "Реформаторски блок-Глас народен", събраха едва 3.14% подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във