Банкеръ Daily

Общество и политика

Скандали в парламента заради събитията в Асеновград

Вицепремиерът Валери Симеонов неведнъж е заявявал, че една от големите му амбиции в политиката е да затрие партията на Доган

Депутатите от Обединени патриоти и ДПС пренесоха напрежението в Асеновград и в пленарната зала. Двете парламентарни групи си размениха остри политически декларации от парламентарната трибуна. Формациите взаимно се обвиниха, че са в основата на разделението между етносите в страната.

Мустафа Карадайъ отбеляза, че напрежението между роми и българи в града е знаково за състоянието на обществото. Според него националистите насаждали омраза, а това щяло да доведе до проблеми за демокрацията в България.

Карадайъ държал лично отговорен вицепремиера Валери Симеонов, който "разделял обществото" с изказванията си за етническо противопоставяне в Асеновград. "Пожар не се гаси с бензин, искаме дебат. Да не забравяме, че наказателната отговорност е лична и да се внушава виновност на цели етнически групи заради един провинил се е крайно опасно", обясни лидерът на ДПС, визирайки именно Симеонов.

От Обединените патриоти не му останаха длъжни. "Ромите в махалата показаха, че нямат страх от закона и за тях важат единствено племенните правила на техния род, а това е заради водената от години политика, че те имат правата на всички останали, но и не задълженията, виновникът за това е псевдолибералната политическа формация ДПС, същите, в чиито джобове потекоха милиони левове от грандови схеми и усвоиха милиони левове по ромски програми", подчерта Милен Михов.

Според него политиците от ДПС са псевдозащитници на човешките права, които "плюят" България в Европа и използват на изборите хората в гетата. Така че те били в основата на това законът на гетото да се постава над закона на държавата. "Ще положим всички усилия, за да има ред в цялата страна, държавата трябва да предприеме мерки за събарянето на незаконните ромски постройки, да демонстрира твърда решителност, че всички български граждани имат еднакви права, но и задължения", отсече патриотът.

Той допълни, че партията на Доган е виновна за това "ромите да мислят, че имат само права, но не и задължения". "Държавата трябва да предприеме всички действия по премахване на незаконните къщи в махалата в Асеновград, а и навсякъде другаде и да изсели всички онези хора, които нямат адресна регистрация и са се самонастанили незаконно", каза още Михов, като по този начин категорично подкрепи мерките на вицепремиера Симеонов, огласени от самия него вчера.

Пред жителите на Асеновград лидерът на НФСБ се закани, че ще се опишат всички незаконни постройки в ромския квартал и след това ще бъдат съборени. Щяла да започне и проверка на хората без адресна регистрация, за да бъдат върнати по родните им места.

Впрочем войната между ДПС и Симеонов не е от скоро. Движението поиска оставката му покрай т.нар. нацистки скандал и изказванията му в защита на отстранения тогава заместник-министър. ДПС реагира остро и срещу поведението на националиста по време на протеста за "изборния туризъм" и опитите да бъде затворена границата с Турция непосредствено преди провеждането на парламентарните избори през март. Като цяло хората на Доган не пропускат възможност да изкажат възмущението си от участието на "крайните националисти" в управлението на страната. Най-красноречиво бе изказването на Карадайъ, че ГЕРБ и Бойко Борисов ще си "платят" за безпринципната коалиция с патриотите.

Валери Симеонов пък неведнъж е заявявал, че една от големите му амбиции в политиката е да затрие партията на Доган. Вицепремиерът многократно е споделял и мнението си, че ДПС е антибългарска партия, изградена на мафиотски прицип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във