Банкеръ Weekly

Общество и политика

Скандал в парламента, изгониха депутат

Председателят на парламента Михаил Миков изгони депутат от опозицията от пленарната зала. Скандалът в зала избухна в рамките на дебата за избор на ръководство на Централната избирателна комисия.

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов извика няколко пъти от място към Миков да направи забележка за острия тон, който използва от трибуната неговия колега от „Атака" Десислав Чуколов. Националистът повтори тезата си, че президентът е избран незаконно.

В крайна сметка квесторите придружиха Андонов към вратите на пленарната зала.

"Това, което се случва в българския парламент, е вина на председателстващия. Вие позволихте да има обиди към президента", нападна Миков заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Бяха направени внушения за 2011 г. Има произнасяне от компетентните институции за легитимността на тези избори. Никой не говори за 2013 г., за внушенията и сигналите, които бяха направени от Мая Манолова и това, което „Атака” направи, за да има това правителство и мнозинство. Ако не беше този лъжлив сигнал, внесен от Мая Манолова, цялата кампания и всичко, което се случи в деня а размисъл, стигнахме до това мнозинство в парламента”, заяви Цветанов.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова допълни: „За изборите през 2011 г. има решение на Конституционния съд. Г-н Чуколов, когато говорите толкова пламенно за това дали има осъдени от „Атака” за купуване на гласове, вероятно българските медии не могат да смогнат да отразяват побоищата н летищата, скандалите на ресторантите в Европа”.

Чуколов отговори: „Тези, които в предния парламент купувахте не гласове, а депутати. Бяхте купили на кило депутати, сега ми говорите за демокрация – боже. Ние ви казахме, че повече няма да бъдете на власт. Ние причинихме това добро на България. Затова сме се събрали – да има честни избори”.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза: „Когато тук говори народен представител, обижда държавен глава, народни представители – нямате право да позволите такова нещо. Имате възможност него да отстраните от залата. Налагате санкции и правите забележки, както ви е удобно”.

Председателят на парламента Михаил Миков от своя страна обясни: „Отстраненият може да обжалва. Няма да се занимаваме с вас в разяснително-тълкувателна дейност”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във