Банкеръ Daily

Общество и политика

Скандал в комисията по ревизията и заради ВиК холдинга

Регионалният министър в оставка Петя Аврамова отговаря пред парламентарната комисия по ревизия на управлението. Бяха ѝ зададени въпроси за управлението на държавното дружество ''Автомагистрали'', държавния ВиК холдинг и санирането с държавни пари.

Скандал предизвика работата на "Автомагистрали", която по ин хаус процедури получи милиарди от Агенция "Пътна инфраструктура" за различни проекти, сред които лотове на аутобани.

Стана ясно и че три държавни дружества - "Автомагистрали", "Булгартрансгаз" и Българската банка за развитие, все още не са предоставили исканата информация на временната комисия. От ръководствата се оправдават с големия обем на изискваната информация.

Според партиите на протеста става дума за непрозрачно разходване на държавни средства. Проектите на "Автомагистрали" са за близо 5 млрд. лв., а в същото време от отговорите на депутатски въпроси се разбира, че компанията не разполага с достатъчно техника. 

След разправията за "Автомагистрали", разгорещени препирни предизвика и темата за държавния ВиК холдинг. Повод за скандала стана информацията за заеми, които холдингът дава на ВиК дружества, изпаднали в тежки финансови затруднения. Според Румен Гечев от БСП това е незаконно и "чува силен шум от щракване на белезници".

Георг Георгиев от ГЕРБ реагира изключително остро и с викове апелира комисията да не издава "присъди".

Директорът на холдинга Илиян Илиев посочи, че раздадените общо 83 млн. лв. на 6 дружества били регламентирани в търговския закон, като целта била да се стабилизират финансово, за да могат да усвоят 1.6 млрд. лв. по европроекти до 2023 г. На въпрос защо са дадени само на 6 дружества, при общо 20, които са вече част от холдинга, Илиев отговори, че са дадени на тези, които са поискали. Според него всеки управител по собствена преценка можел да реши има ли нужда от заем, или не.

Председателят на комисията Мая Манолова обаче поиска да знае защо средствата точно за ВиК Добрич са безвъзмездни, а Илиев ѝ отговори, че тя като юрист трябвало да знае, че нищо не е безвъзмездно.

Холдингът дава заемите от капитала си от 1 млрд. лева, с който бе създаден преди година. Идеята е в неговия състав да влязат държавните дялове от всички 28 ВиК дружества. Към момента са включени 20 заради сложните процедури, обясниха от ръководството на холдинга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във