Банкеръ Weekly

Общество и политика

СКАНДАЛ МЕЖДУ СИНДИЦИТЕ НА МИНЕРАЛБАНК

СЪДЪТ ГИ РАЗТЪРВАВА И УВОЛНЯВА

Европейските ценности и морал явно не са мода и в средите на банковите синдици. Две години палмата на първенството по междусиндишки скандали безапелационно държеше БАЛКАНБАНК. Сега обаче МИНЕРАЛБАНК започва да й диша във врата. Именно взривоопасната непоносимост между синдиците й Харалампи Кирков и Георги Настев са дали повод на съдия Костадинка Недкова от СГС да отстрани първия от банката.


Както научи в.БАНКЕРЪ, синдикът Настев се е оплакал на съда, че Харалампи Кирков отказал да пътува в една кола с него до Пловдив, тъй като не можел да го изтърпи цели два часа.


Синдикът Настев е обърнал внимание на съдия Недкова, че колегата му Кирков отказва да бъдат издавани пътни листове за микробуса на банката и че ползва неин автомобил, без да има съответната заповед. В резултат на което не били отчетени около 1550 км, които колата е изминала през май.


До знанието на съда е доведено и обстоятелството, че Кирков е подписал предложение за продажбата на дълга на Бултрак, като към него е приложено извлечение, от което се вижда, че размерът на дълга не е отразен вярно. Причината е, че била посочена само главницата, а не действителният размер на целия дълг.


От доклада на Георги Настев съдия Недкова стига до извода, че отношенията между двамата синдици са крайно влошени, поради което те не могат да изпълняват заедно своите функции. Самият Харалампи Кирков пък не скрил от съда, че отдавна е на нож с Настев. Пред съдийката той заявил, че синдикът Настев проявявал присъщата мания за величие на всички стари хора, а повечето му колеги смятали, че той не е лош човек, а мръсник. Кирков казал в очите на Настев, че е лъжец, доносник и интригант. Според Кирков самата мисъл, че банката можела да бъде продадена до края на септември, правела Настев опасен и безумен.


В обясненията си до съда Кирков заявил, че няма да се остави да бъде унижаван от един човек, на който от устата му излизат само дрънкащи на тенеке думи.


Съдия Недкова преценява, че правото е на страната на Георги Настев. Съдът намира, че ръководството и представителството на тази банка не може да се осъществява от лица, използващи обидни квалификации при контакта им с други лица и по повод изпълнението на функциите им като синдик. Затова на 10 юли се произнася с определение за освобождаването на Кирков като синдик на МИНЕРАЛБАНК.


Настев категорично отказа да коментира случая, като специално за БАНКЕРЪ заяви, че всичко, което е имал да казва, го е заявил пред съда. Що се отнася до отправените от Кирков по негов адрес квалификации, Настев съобщи, че ще си търси правата по съответния ред. За разлика от него Харалампи Кирков бе доста по-словоохотлив. Той заяви, че автомобилите на банката винаги са отчитали навъртените километри по пътни книжки и много често при пътувания в провинцията той сам карал автомобила, като плащал бензина от джоба си. Освен това той уточни, че само Георги Настев ползвал автомобил с личен шофьор, който получавал по 400 лв. месечно и чиято единствена задача била всеки ден да взема шефа си от къщи и след работа да го връща у дома.


Освобождаването на Харалампи Кирков едва ли ще сложи край на синдишките рокади в МИНЕРАЛБАНК. Самият Кирков не се притеснява за бъдещето си, тъй като смята, че с натрупания опит и база данни може да е полезен на всяка една работеща банка. Той обаче е на мнение, че след излизането му от МИНЕРАЛБАНК тя ще бере доста ядове с длъжниците си, с които й предстои да води тежки дела.


(Б)

Facebook logo
Бъдете с нас и във