Банкеръ Daily

Общество и политика

Скандал и хаос в НС заради промени в Закона за НСО

S 250 6dfa752a 9c76 4c29 92a4 2627d902aba1

Със скандал завърши заседанието на Народното събрание. След две проверки на кворума и няколко гласувания и прегласувания, заседанието беше закрито, а депутатите останаха в зала, за да спорят дали промените в Закона за НСО са приети.

Законопроектите за промени в закона за НСО на председателят на НС Ива Митева и Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" предвиждаха ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран транспорт.

Според промените, службата трябва да охранява само „тримата големи" - президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Извън кръга на охраняваните лица остават главният прокурор, президентската администрация, членовете на Министерския съвет и кметът на София.

Депутатите от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" скочиха на председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ. В пленарна зала настана истински хаос при гласуването на законопроектите за промяна на Закона за НСО.  

При гласуването на първия законопроект не бяха събрани необходимите 121 гласа и Кирова обяви, че няма кворум, но трябва да се премине към гласуване на втория законопроект. В същото време на електронното табло, където излизат резултатите от гласуването, светеше надпис - законопроектът е приет. В залата настана истински хаос, а Кирова обяви, че взима почивка, за да се консултира приет ли е или не, както и трябва ли да продължи гласуването. Това беше посрещнато с бурни дюдюкяния и смях от депутатите на ИТН, ДБ и ИБГНИ. След малко Росица Кирова се върна и обяви, че законопроектът не е приет и се преминава към гласуване на другите два законопроекта. Това предизвика още по-бурни реакции сред депутатите на трите партии, които наобиколиха парламентарната трибуна и започнаха да приканват Кирова да направи поименна проверка, като най-активни бяха Тошко Йорданов, Мая Манолова и Мария Капон. Кирова отказваше и държеше, че гласуването трябва да продължи. 

След 10-минутни безредици и говорене един през друг Росица Кирова все пак премина към поименна проверка на депутатите, и страстите се успокоиха. 

Поименната проверка показа, че в залата има кворум и Росица Кирова отново обяви, че първият законопроект не е приет. Това отново взриви залата, а Кирова обяви, че прекратява заседанието. Това предизвика бурни освирквания и викове. Зам.-председателят на Народното събрание от ИТН Виктория Василева започна да крещи към Кирова: "Чети правилника. Как така ще прекратяваш заседанието? Ти правилника знаеш ли го?". На трибуната се появи и другият зам.-председател Татяна Дончева, която обясни, че законопроекти се приемат със 121 гласа.  

Кирова все пак удари звънеца за край на заседанието, а в залата за малко не се стигна до бой. Главни действащи лица бяха Николай Хаджигенов от ИБГНИ и Маноил Манев от ГЕРБ. Двамата си размениха остри реплики и едвам бяха удържани от колегите си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във