Банкеръ Daily

Общество и политика

Ситуацията с пожарите в страната е овладяна, увери Янев

Пожарите в страна са овладени. С днешна дата единственият тревожен район е в Югово, където теренът е пресечен и са съсредоточени всички сили, включително и летателна техника. Това каза в парламента служебният премиер Стефан Янев. По думите му последният трагичен случай с пожарите е показал, че мерките за безопасност не са съвършени и винаги има недостатъци, платени с най-скъпото - човешкия живот.

"В тази връзка държавата през годините е създала организация, която най-общо казано включва взаимодействието на три ведомства: МВР, съответно Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Министерството на земеделието, храните и горите, и Министерство на отбраната, където има подготовка с наличната техника да се помогне на населението при бедствия и аварии", уточни Янев и добави, че не се изключват доброволците, които са в голяма помощ.

У нас има 17 автоматизирани кули за наблюдение и откриване на пожари. В процес на изграждане са нови 13 - в районите на Берковица, Сливен, Благоевград, Бургас. А финансирането за изграждането им е осигурено.

Министър-председателят посочи, че не му е било оказано влияние дали да се купува военна техника и това е решение от предишното правителство и въпросните 8 самолета F-16 ще са на разположение през 2023-2024 г. Въпросът с другите 8 самолета предстои да бъде решен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във