Банкеръ Daily

Общество и политика

Ситуацията с Covid-19 в България е много далече от овладяване, смята математикът Петър Велков

„Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките." Това каза пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи. По думите му в последните седмици, не само дни, продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.

Всичко е против здравата логика да смекчаваме мерките в момента“, посочи Велков. Много е важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта, смята той. Отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми, обясни Велков. Положителният тест обаче според него трябва да бъде приравнен с PCR-ра.

Ситуацията в България е много далече от овладяване, подчерта той.

Велков е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности - ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим“. "Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат", заяви той.

"Не сме закърпили все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва", отбеляза още Петър Велков. Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни, обобщи математикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във