Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин:

Ситуацията на границата между Русия и Украйна се драматизира

Ситуацията на границата между Русия и Украйна се драматизира повече от необходимото, заяви зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин в Ямбол. Според него насроченото за утре извънредно заседание на Народното събрание е било излишно.

Тонът у нас за конфликта между Украйна и Русия трябва да се снижи. Не бива да се всява излишно напрежение сред българските граждани. Ситуацията се драматизира повече от необходимото. Ненужни са и коментари от страна на българските власти, тъй като до момента няма официално изявление нито от президента, нито от външния министър на Русия, коментира пред журналисти в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание, депутат от региона и бивш външен министър Кристиан Вигенин. 

"Не ни предстои война, нямаме тежки проблеми при отношенията с НАТО, вътре в Алианса, както и с Русия. Необходимо е възстановяване на диалога с Руската федерация, както и сътрудничество по ключови сфери - икономика, енергетика, туризъм, образование и култура. Това е записано и в коалиционното споразумение. Заложени са също усилията на България, като част от Европейския съюз и НАТО, за намаляване на напрежението в Черноморския регион", заяви зам.-председателят на парламента.

По думите му ситуацията по границата между Русия и Украйна не е необичайна. Вигенин допълни също, че не вижда причина за насрочването на извънредно парламентарно заседание утре.

"Нека направим това изслушване, но според мен няма причина за тази извънредност, която лъха от тези искания и начина, по който беше насрочено за сряда следобед това заседание. Няма предпоставки да се говори за допълнително напрежение, повече от това, което сме виждали в предишни периоди. Не ни предстои война! Нямаме тежки проблеми по отношение отношенията ни с НАТО или вътре в НАТО или с Русия. Някои неща трябва да ги приемаме с малко повече спокойствие и да не плашим хората", коментира Вигенин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във