Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Системната ни грешка е, че все търсим нова силна личност

Първан Симеонов

Тази ситуация съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде. Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев,  коментира в интервю за БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

„В момента българското общество може да прояви системна грешка – да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи. /…/ Това е шансът на Радев. Проблемът е, че той кандидатства да стане президент, а не премиер. Кое е важното при образа „Радев“ - разсъждаваме като политически образи, не като личности: това е една от малкото опции, които могат да променят, без да счупят.“, коментира Симеонов. 

Българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство, отбеляза още Първан Симеонов. Според него е важно кое би било „лепилото“ и може ли президентът Румен Радев да бъде „политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите“.

Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората, посочи Първан Симеонов и допълни, че  "30 години все някой нещо изчегъртва, ревизии се правят".

За  сегашните нагласи за ревизия и дали има свръхочаквания за такава той изтъкна: „Протестът нажежи страстите, поляризира обществото и единият лагер иска това. Другият ще го нарече реваншизъм.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във