Банкеръ Daily

Общество и политика

Системата за издаване на „зелен сертификат“ с достъп и от чужбина

Системата за издаване на „зелен сертификат“ вече е достъпна и от чужбина. Това каза министърът по електронно управление Божидар Божанов по време на заседанието на ресорната комисия в парламента.

За проблем с достъпа сигнализираха българи в чужбина.

"За последните дни имаше оплаквания на българи в чужбина, че не могат да достъпят. В националната здравно-информационна система това вече е оправено, така че напредваме с бързи крачки и там", каза министърът.

По-рано днес депутатите се събраха на първо пленарно заседание за 2022 година. От програмата на парламента обаче бързо отпадна най-спорната точка - въвеждане на изискване за зелен сертификат в сградата на Народното събрание. 

Законотворците прецениха, че предложеното от "Демократична България" изискване за зелен сертификат първо ще бъде разгледано от парламентарните комисии и след като бъде прецизирано, ще бъде внесено в пленарната зала за обсъждане и за гласуване.

След четене на декларации от парламентарните групи, депутатите преминаха към избор на нов секретар на Народното събрание и кадрови промени в комисиите. 

В програмата на парламента имаше точка и за създаване на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на България противоепидемични мерки срещу COVID-19. Анкетната комисия бе предложена от "Възраждане", но бе отхвърлена от другите парламентарни групи,

Facebook logo
Бъдете с нас и във