Банкеръ Daily

Общество и политика

"Системата ни убива" протестира срещу "манипулациите" в Закона за личната помощ

S 250 f554506f 5889 410f 8225 66ba68dda23d
S 250 317038c6 94f1 4869 a2f5 1a9e001076df
S 250 1e42e53c c46c 4d5f 9760 e293d07892c8

Днес пред социалното министерство представители на гражданското движение "Системата ни убива" протестираха срещу промените в Закона за личната помощ. Демонстрантите определиха думите на ресорния министър Деница Сачева като "манипулации и демагогия". 

Припомняме, че споменатият закон бе извоюван от майките и близки на хора с увреждания след масовите им протести от 2018 г.

"Законът  за личната помощ гарантира живота на 50 000 души. В момента хора вегетират без помощ. Чуждата помощ, която е добавка към пенсията, се взима от министерството и се дава на асистентите. Тези хора си тръгват в петък, а в събота и неделя кой ще даде чаша вода на хората с увреждания? Ние сме се борили за този закон - той отговаря на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН. Сърцевината му е "човекът с увреждания". Тя (Деница Сачева) написала "ползватели". Хората с увреждания не присъстват в закона като хора", каза Вера Иванова от сдружението.

Протестиращите хвърляха яйца по сградата на социалното министерство и настояха Сачева да слезе и отново пред тях да повтори казаното на брифинга от миналата седмица, където бе представен проектът за промени в Закона за личната помощ. Тогава социалният министър заяви, че заплащането на личните асистенти ще се увеличи от около от 730 лв. на 930 лв. 

"Това бе заложено така или иначе в Закона за личната помощ, нищо не е вдигала," коментираха протестиращите. 

На въпрос на  "БАНКЕРЪ" за ролята на общините при назначаването и отстраняването на лични асистенти Венелина Казанджиева от "Системата ни убива" отговори: 

"Измислили са, че договорът за лична помощ да бъде прекратен и да се откаже личен асистент - може, когато няма кандидати и когато кметът прецени. Кметът не участва в индивидуалната оценка, нито в определянето на часовете, но може да поставя изисквания. Защо е въведен този член? Когато няма кандидати, личната помощ се отказва. Значи човекът умира".

Присъстващите на протеста обявиха, че на 27 октомври в 19 часа ще се проведат шествие в памет на починалите и шествие пред прокуратурата, защото "главният прокурор бездейства от години" по проблемите.

Близките на хора с увреждания отново изтъкнаха за корупцията в комисиите за ТЕЛК - проблем, на който не се търси решение и заради който потъват пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във