Банкеръ Daily

Общество и политика

Системата на здравеопазването първо трябва да се преструктурира и чак тогава да се решава финансирането

„Да търсиш изкупителна жертва или да предизвикваш лов на вещици в цялото съсловие не е продуктивно за никого. Науката не е всесилна, продължават да умират хора по света. Твърденията, че в 21 век не може да се случи да почине някой от пневмония, не са верни. Всички ние лекарите бихме искали нашите пациенти да оздравяват, но това е съвместен процес на доверие между лекарите и пациенти, тогава може да разчитаме на успех“. Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, по повод временното отстраняване на директорите на три столични болници заради смъртта на тригодишно дете.

Д-р Маджаров коментира, че темата с клиничните пътеки се е демонизирала, защото обществото смята, че заплащането през клиничните пътеки е порочно. „Клиничната пътека се нарича пътека, защото е алгоритъм, който трябва да бъде спазен, когато пациентът попадне в болницата. Друг е въпросът, че не бяха въведени механизми за следене на качеството и на контрола, а това доведе до опорочаване на идеята – на пациента да е гарантиран минимумът, който трябва да бъде извършен, за да е ясно, че той е лекуван добре. Това е недъг“, обясни лекарят.

Според председателя на БЛС няма основание за повишаване на броя на хоспитализациите, след като няма повишаване на броя на населението и няма нови болници. „Трябва да се опитаме да насочим средства там, където е необходимо. Всяка година има увеличение на бюджета на НЗОК и когато то отива само за бройки, не допринася за качеството. Затова настояваме цените на клиничните пътеки да бъдат повишени значително“, подчерта той.

Д-р Маджаров посочи като приоритет започване на възстановяването на справедливостта в съотношението в отделните специалности, в отделните диагнози. „В годините се получи едно изкривяване – лекари от една специалност са по-добре платени, защото техните клинични пътеки са по-добре платени“, отбеляза председателят на БЛС. Той не отрече, че дисбалансите при клиничните пътеки се дължат на лобизъм, който определено пречи на системата.

По думите на д-р Иван Маджаров твърде много популизъм има във финансирането на здравеопазването в България. „Не е страшно да се доплати 1 лев, страшното е, когато влезеш в болницата и те накарат да намериш отнякъде 10 000 лева... Системата на здравеопазването първо трябва да се преструктурира, да се въведе единната информационна система и чак тогава да търсим решение на проблемите през промяна на финансирането“, каза лекарят.

Той коментира и темата за фалшивите болнични. „Ние предлагаме да не издаваме болнични. Нека работодателите да намерят начин да контролират своите работници, когато са болни. Защо трябва лекарят да бъде намесен? Лекарят е този, който на базата на състоянието на пациента преценява дали и какъв лечебен режим, обикновено е домашен, да бъде предписан. Не е тайна каква огромна бройка работещи в точно определени сектори на икономиката се насочват в периоди, в които нямат работа, да им бъдат издадени масово болнични с цел спестяване на осигуровки. Да не говоря за огромната бройка от населението, което буквално заплашва лекаря, че ако не издаде болничен, той ще се отпише... Принуден съм да бъда остър. Отново изкупителната жертва е лекарят. Тази тема дойде в повече“, заключи емоционално д-р Маджаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във