Банкеръ Daily

Общество и политика

Сипят заплахи към журналиста, разкрил "Осемте джуджета"

Номерата от обажданията с погребални въпроси към разследващия журналист Николай Стайков са предадени на полицията. Спрели са преди 8 дни, когато за тях беше разказано в новините.

Това каза самият Стайков пред Би Ти Ви. Във въпросните обаждания е казвано в прав текст, че от отсрещната страна знаят къде живее Стайков и семейството му, къде ходят децата му през уикенда, разказа журналистът.

„Маркирали са и къщата на родителите на жена ми. Това е едно предупреждение със символи. (…) В началото го приехме за шега“, сподели още той.

Предполага се, че причината за зловещите обаждания е разследването на Антикорупционния фонд, озаглавено „Осемте джуджета“.

Едното от интервюираните лица във видеото – бизнесменът Илия Златанов, от април е извън страната, защото се чувства заплашен.

„Освен интервютата на Илия Златанов имаме още свидетели от първа ръка. Правим една верификация на цялата история и събираме доказателства на част, тъй като вътре има изключително скандални твърдения относно това кои са „оправачите“, както им казват в правосъдието и прокуратурата“, разказа Стайков.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по твърденията в разследването и журналистът е извикан на разпит във вторник.

„Нямам високи очаквания, тъй като в петък вечерта главният прокурор се изказа изключителни неглижиращо за нашата организация, намеквайки зависимости и връзки и все пак не съм оптимист“, каза Стайков.

Прокуратурата съобщи, че ще провери фактите, изнесени от Илия Златанов - съсобственик в най-големия производител на асансьори в България "Изамет", в интервю за Антикорупционния фонд. В интервюто Златанов разказва за схема, по която му е отнет бизнесът. В интервюто се споменават бившият следовател, а сега адвокат Петьо Петров, по прякор Еврото, спецпрокуратурата, политици. Първата среща между Златанов и Петров е проведена в ресторант "Осемте джуджета" - оттам и името на разследването.

Специализираната прокуратура е отказала да коментира пред фонда изнесеното от Златанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във