Банкеръ Daily

Общество и политика

Синоптиците от НИМХ категорично отказват да са част от БАН

На 29 август ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология, излизаме отново на протест. Решението ни е категорично – не желаем повече да сме част от БАН. Това обявиха днес синоптиците от НИМХ. До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август на метеоролозите и заплахата да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране.

Повече от две седмици „преговори“, единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно, уточниха от институт.

НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН „…целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории“. Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя, какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и, вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи.

"Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН!

Публичното изразяване на подобни „аргументи“, манипулиращи общественото мнение, ни кара да мислим, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които, за да ги постигнат, не подбират средствата. Как при това да останем част от БАН?

Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН", се казва в позиция на синоптиците. .

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във