Банкеръ Daily

Общество и политика

Синодът разясни какво са говорили руският патриарх и Румен Радев

Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там. Това казва в съобщение до медиите на началника на Отдел " Връзки с обществеността" на Светия синод протойерей Николай Георгиев. 

"Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 4 март се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ. В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави. Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на Руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март. В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност. Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието", обяснява протойерей Николай Георгиев.

Според него през целия разговор президентът се е държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатлило главата на Руската православна църква.  В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но последният казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия Български патриарх Неофит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във