Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИНИТЕ СЕ САМОЗАРЕЖДАТ СЪС САМОЧУВСТВИЕ

Въпреки забележимия спад в обществената подкрепа за царското движение, седмици през изборите, всички социологически проучвания продължават да регистрират внушителната му преднина пред останалите играчи. И според повечето политически наблюдатели, няма никаква вероятност тенденцията на разпределението на електоралните симпатии да се преобърне. Най-голямата възможна изненада, която социолози и политици са склонни да допуснат за нощта на изборите, е НДСВ да намали съществено преднината си пред втората политическа сила. Но никой не се съмнява, че именно движението ще е водещо в новия парламент.
Същевременно като все по-малко вероятно се разглежда и постигането на абсолютно мнозинство на царедворците, независимо че в монархическия лагер отказват да приемат това твърдение. Самият лидер - Симеон Втори призова в началото на седмицата гражданите на Хасково да не вярват на изследванията, които регистрират намаляване на собствената му популярност. Хората на монарха са твърдо убедени, че ще управляват, и почти не допускат, че за това ще им се наложи да влязат в коалиционни взаимоотношения с някого.
Преди началото на предизборната надпревара тази тяхна увереност изглеждаше съвсем реалистична. След три седмици активна кампания обаче картината стана по-различна. Още в края на първата седмица симпатизантите на движението намаляха с десет процента. Когато проучванията за първи път регистрираха отлив от подкрепата за царя, сините политици изведнъж почувстваха прилив на самочувствие и увереност, че чудото може да се случи.
В началото на месеца в Ямбол процарските настроения са стигали до 68%, а неотдавнашно телефонно проучване, поръчано от местния предизборен щаб на ОДС, вече отчитало около 46% за монарха. Едновременно с това подкрепата за управляващите за същия период и според същото проучване била скочила от 23 на 36-37 процента. БСП оставала трайно на трето място с 17-18 процента. Прогнозите на политиците в града поне засега са, че БСП ще вземе един мандат, а монархистите и ОДС ще си разделят по два. Според водача на синята листа в региона Михаил Михайлов, през изминалите три седмици само ОДС е водила реална предизборна пропаганда. Допреди дни из града дори не били разлепени и плакати на царя. Хората от неговата листа нямали никакви по-мащабни изяви, не се срещали с обществеността, не участвали активно в диспути. Въпреки това синият водач признава, че вероятността в оставащото време резултатът да се преобърне в полза на управляващите не изглежда много реална.
Тихо и кротко, по думите на Пламен Иванов, минавала и кампанията в Кърджали. И там повечето лидери избягвали шумните прояви. Но членът на НИС на СДС намекна за огромните разминавания между крайните резултати от местните избори преди две години и социологическите прогнози за тях. В нощта на вота може да се окаже, че ще има много изненади, заяви Иванов, без да поясни какви точно.
Асен Агов също има поводи за известен оптимизъм като водач на синята листа във Враца. И там в специално поръчани изследвания за вътрешно ползване СДС отчита през последната седмица десетпроцентно охладняване на царския възторг. И в този регион обаче управляващите все още дишат прахта на царските хора.
По-различна като че ли е тенденцията единствено в големите градове. Анкета, поръчана от централата на Коалиция за България, показвала, че най-голямо одобрение в Пловдив в момента събирали кандидатите на ОДС, а веднага след тях се подреждали червените листи. Царските хора, според същото проучване, оставали на трето място. В подобно съотношение били разпределени и симпатиите в София. Това дава основание на лидерите на Раковски 134 да се надяват, че е възможно тази тенденция да се разпространи и в по-малките населени места.
Според сините нямало да се окаже вярна прогнозата на социолозите за масово гласуване на 17 юни. Бившият шеф на Комисията по национална сигурност към парламента Йордан Бакалов например смята, че активността на избирателите няма да надскочи 55 процента. Бакалов, който е в листата на сините в Пловдив-област, споделя, че в този регион царят е изключително популярен сред ромските среди, както и в селата.
Съдейки от наблюденията на водача на Евролевицата във Велико Търново и Стара Загора Иван Бойков, ситуацията в околните села била много различна. На някои места лично партийните секретари на БСП агитирали за листите на Симеон Втори. Другаде към царедворците изобщо нямало интерес. Само че и в двата региона като цяло НДСВ събирало най-голяма подкрепа - около 30%, докато одобрението за ОДС едва надхвърляло двайсет. Лястовиците се радвали във Велико Търново и Стара Загора на 3%, но пък на други места из страната тази цифра била непостижим за тях и за това отборът на Томов вече се вижда извън парламентарния ринг.
Очакванията на социолозите за изборния ден се различават значително от прогнозите на политиците. Тези, които изследват общественото мнение, не споделят оптимизма на голяма част от сините лидери, че до края на кампанията ще наваксат изоставането си от НДСВ. Както изтъква заместник-директорът на НЦИОМ Иво Желев, още 10% не биха могли да се отдръпнат толкова лесно от царското движение. Освен това социолозите твърдят, че пред урните ще застанат поне 70% от имащите право да гласуват, а някои дори са на мнение, че въздържалите се ще са по-малко от 20 процента. Именно от активността на гласуващите ще зависи до голяма степен и кой ще вземе най-много места в 39-ото Народно събрание. Не от вчера се налага становището, че за Симеон ще гласуват предимно хора, които нямаше да отидат до урните, ако той не се беше появил на политическата сцена. А дали със сигурност така ще се случи, ще покажат резултатите от 17 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във