Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИНИТЕ И ДПС ПРОЯВЯВАТ СВОЕНРАВИЕ И ИНАТ

Моньо Христов, депутат от БЗНС-НС, пред в. БАНКЕРЪ


Г-н Христов, какви основни задачи трябва да реши конгресът ви, който започва днес, 4 ноември?


- Преди всичко ще приеме отчетите за различните дейности на БЗНС-НС през изминалия период. Парламентарната група ще отчете постигнатото в законодателната сфера, а министър Венцислав Върбанов ще представи доклад за резултатите от управлението в земеделието. Отчет ще представи и Постоянното присъствие на съюза. Очакват се и някои изменения в устава. Първия ден ще приключим с избор на главен секретар, след това на нов състав на Постоянното присъствие и председател на управителния съвет. През втория ден ще разглеждаме програмата за развитие в селските райони. Става дума за онези общини, в които няма промишленост и друг поминък освен земеделието и където жизненият стандарт е много нисък. В програмата ни са обхванати четири основни направления - земеделие, туризъм, хранителна промишленост и услуги. Това на практика ще е и нашата предизборна програма, която ще залегне в управлението, ако участваме в следващото правителство.

Има ли интрига около избора на главния ви секретар?


- На конгреса за този пост едва ли ще бъде предложен друг освен Анастасия Мозер. Та е безспорен авторитет не само в нашата организация. Кандидатурата й вече е издигната в повече от дванадесет областни конференции. Може би ще има повече напрежение при избора на Постоянното присъствие, където доста хора искат да влязат.

Напрежение се очаква и при обсъждането на коалиционната ви политика...


- БЗНС-НС и Демократическата партия подписаха анекс за потвърждаване на коалицията Народен съюз и за съвместно явяване на изборите през 2001 година. Надявам се, че конгресът ще утвърди направеното в тази посока от управителния съвет.


По-различно стоят нещата с другия ни стратегически партньор - СДС. Има сериозно разочарование от взаимоотношенията ни на местно ниво. Съществува пренебрежение и към Демократическата партия, и към БЗНС-НС. Централните ръководства на СДС и НС работят много добре, само че на областно ниво на този етап няма никакво сработване или синхронизация. Предполагам, че това ще проличи и в изказванията на делегатите, когато започнем да обсъждаме подготовката за парламентарните избори. От областните конференции, проведени из страната, идват различни мнения дали да се явим с общи листи с ОДС, или самостоятелно. Но все още е рано да се решават въпроси за изборите. Рано е сега да се прецени дали удачният вариант ще е отварянето на ветрилото, което означава самостоятелно явяване на основните субекти в ОДС, или пък общо като коалиция. Това решение до голяма степен ще зависи и от стратегията на левите сили, което също е много важно. Поради тези причини нашето предложение към конгреса ще е да оставим този въпрос за декември или януари.Ще успеете ли да обедините всички земеделци преди изборите?


- Още не сме наясно каква ще е точно формулата на обединението. Изминаха обаче достатъчно години. Горяха и прегоряха много амбиции и мисля, че вече е дошъл моментът земеделските съюзи да се обединят и да бъдат третата парламентарна сила в следващия парламент. За нас това изглежда съвсем реална възможност, но трябва да се работи с трезв разум в тази посока, да се избягват емоциите и обръщането към спомените.

Бихте ли посочили другите земеделци, проявили интерес към подобни намерения?


- Водим разговори с хората на Георги Пинчев, с г-н Милан Дренчев, който е символ в земеделските среди. Обсъждали сме тази идея и с Валери Апостолов, председател на БЗНС-сдружение. Всички тези организации имат реално присъствие в политическия живот на страната, както и в местната власт. За нас е важно да успеем да постигнем единението на земеделците на принципна основа.

За колко места ще се борите в следващото Народно събрание?


- Трудно е да се определи. Но желанието ни ще е парламентарната ни група да бъде по-голяма от сега. Разбира се, отчитаме реалните си възможности. Ако се осъществят стремежите ни за обединяване, тогава можем да постигнем 12-14% на изборите. Това ще помогне не само на БЗНС или на НС, а и на коалиционния ни партньор СДС и на цялостния демократичен процес.

Как реагира ръководството на БЗНС-НС на изострянето на отношенията между СДС и ДПС?


- Ние винаги сме твърдели, че коалицията ОДС, създадена за президентските избори, беше много успешна. По същия начин тя можеше да се реализира и през 1997 година. Струва ми се обаче, че и СДС, и ДПС проявяват политическо своенравие и инат във взаимоотношенията си. От една страна, е натискът, който сините оказваха върху ДПС, а от друга - заиграването на движението с левите партии. Ние не одобряваме и двата типа политика. Но в ДПС имат много сериозен проблем. Те не могат да си позволят още четири години да останат просто наблюдатели на политическия живот у нас. И трябва да намерят начин за решаването на този проблем, защото в противен случай ДПС ще се превърне трайно в имагинерна политическа величина. Може би точно това тласка ръководството на Движението за права и свободи към по-близко сътрудничество с БСП. Но е факт, че такава политика нито се разбира, нито се подкрепя от електората му.

А защо на практика няма сътрудничество между ДПС и Народен съюз?


- За съжаление това е така. Тук случаят е обратен на този с отношенията ни със СДС. На регионално ниво съществува много добро партниране. По време на общинските избори имаше и няколко местни коалиции между структури на ДПС и НС. Но няма работещи взаимоотношения между централните ръководства.

От СДС ли се притеснявате?


- Не. Но аз винаги съм смятал, че политическите взаимоотношения трябва да се проверяват в процеса на работа. Сега със съвместната работа по оземляването и по програмата САПАРД мисля, че ще имаме възможност да проверим взаимната си лоялност. Не можем да отречем ролята на ДПС в политическия живот от 1990 г. насам. Затова изглежда малко странно поведението на СДС в този момент.

А възможно ли е сътрудничество между НС и ДПС без СДС?


- Не. Ние имаме разбирателство със СДС, че ще поддържаме обща политика към останалите политически партньори.

Виждате ли и ВМРО в коалицията НС?


- Ние проведохме разговори с Красимир Каракачанов месец преди ВМРО да напусне ОДС. Тяхната цел е да се идентифицират по-ясно в политическото пространство. За нас те остават като един от желаните партньори за работа. И възприемаме излизането им като част от отварянето на ветрилото, чрез което субектите от ОДС могат да се явят на парламентарните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във