Банкеръ Daily

Общество и политика

Синята зона и транспорта с 6.3 млн. лв. печалба

Годишните приходи на общинските търговски дружества за 2018-а година възлизат на 867 259 000 лв. Центърът за градска мобилност е с най-голяма печалба – 6 364 000 лв. Това отчете Николай Стойнев, председател на комисията по икономика и собственост към Столичния общински съвет на пресконференция за развитието на дружествата. 

Той обясни, че смененият модел на управление на общинските предприятия през последните години се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и по-добрата градска среда. Стойнев посочи, че Столична община е един от най-големите работодатели в страната.

По негови думи благодарение на доброто финансово състояние на дружествата се реализират различни проекти. Такъв е първият нов парк в София – "Възраждане", който е изграден изцяло със средства от две общински дружества – "Софийски имоти" и "Спортна София". Първият етап - създаването на спортен комплекс и места за отдих, е завършен. Тази година предстои завършването на втория етап – аква комплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода. "Спортна София" е изградила спортни площадки на 24 000 кв. м.

"Общинско дружество "Лозана" ЕАД, което се занимава с осигуряването на работа на хора с намалена трудоспособност и успешната им интеграция, е пример за оздравяване и привличане на множество външни инвестиции от близо 1 млн. лв.", каза още Николай Стойнев. Той даде пример и с дружеството "Егида", което с наличието на задължения от над 1,5 млн. лв, в момента е стабилизирано и осъществява охранителна дейност в близо 100 общински обекти, 19 училища, 23 детски градини, 6 парка. Стойнев отчете и добрите резултати на ВИК- София: "Дружество, което в миналото бе изправено пред фалит, днес реализира проекти за канализация в Зоопарка, Екоравновесие, паркове и градини."

През последната година в автотранспорта са направени инвестиции за 400 нови автобуса и 10 електробуса. Електротранспортното дружество е инвестирало в 13 нови трамвая, изграждане на ново тролейбусно трасе от квартал "Манастирски ливади" до центъра на София, както и нови кондензаторни електробуси и зарядни станции. "Метрополитен", който реализира най-мащабния проект, - изграждане на третата линия от софийското метро, е инвестирал в реновирането на стари влакове и закупуването на нови мотриси.

По отношение на общинското здравеопазване, председателят на ресорната комисия към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев заяви, че всички общински лечебни заведения вече са на печалба. През 2018-а година най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинекологични болници "Света София" и "Шейново". Той посочи, че предстоящите инвестиции ще са за развитие на доболничната помощ - дентални и медицинските центрове, както и в диагностично консултативни центрове.

Тези седмица СОС ще разгледа годишните финансови отчети на общинските дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във