Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИНЯТА ПАРТИЯ В СЕЗОНА НА МЪЛЧАНИЕТО

Иван Костов не мълчал само пред журналисти. Бившият премиер отказвал да коментира случващото се и с най-близките си съратници в синята партия. Още преди да сдаде властта в Министерския съвет и да потърси уединение извън столицата, доскорошният председател на СДС демонстрирал трудния си характер и сред своите. Разочарованият екслидер не искал да обсъжда важни теми за сегашното положение и бъдещето на партията дори и с приемничката си Екатерина Михайлова и с председателката на парламентарната група Надежда Михайлова. Според колегите му Командира добре съзнавал, че с това забавя дебата за курса, който формацията трябва да поеме вече като опозиционна сила.
Единственото, за което Костов настоял преди оттеглянето си, било да не се бърза със свикване на партийна конференция. Анализът на изборите и начертаването на новата стратегия на загубилата властта партия трябва да се направят едва след като емоциите напълно избледнеят и от структурите на организацията се оттеглят всички клиенти, твърдят сини активисти. Клиентите били хората, които настоявали СДС да влезе във властта и с новото мнозинство, въпреки че това щяло да бъде в пълен разрез с партийните интереси, коментират запознати. Но след като желанието им не било удовлетворено, вече нямали нужда от СДС и верните партийци очакват до няколко месеца те да напуснат кораба. Това е естествен процес за всяка партия, която е била на власт и според резултатите от изборите се оттегля от управленските позиции, обясни заместник-председателят на СДС Муравей Радев. Той самият приветствал този процес на прочистване. След оттеглянето на тези хора в организацията спокойно можело да започне един полезен и трезв дебат и за изборите, и за бъдещето, твърдят и редовите активисти.
Настъпилата на Раковски 134 тишина обаче не успокоява духовете в цялата партия. Всички са наясно, че болезнената развръзка е само отложена. Партийните функционери напрегнато очакват някой от шефовете най-после да вземе думата. Така с недомлъвки и мънкания няма да стане нищо, недоволства син активист. Много стари седесари, въпреки че не са сред т.нар. клиенти, не споделят желанието на ръководството в сините редици да се привлекат нови и различномислещи хора. Те са си парцелирали територийки в местните структури и се страхуват да не бъдат изместени от новодошлите, тълкува поведението им Радев.
Решението местните структури да се отворят за нови желаещи да влязат в сините редици беше взето още на Дванадесетата национална конференция на СДС през пролетта. Заради суматохата покрай изборите обаче то не успя да прерасне в практическо действия на местните сини лидери. Сега преди началото на политическата ваканция централното ръководство на бившата управляваща партия подновява настояването си да спре капсулирането на структурите и в партията да влязат нови хора. Бившият председател на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов имал информация, че желаещите да членуват във вече опозиционната синя партия били много и според него трябвало да им се даде шанс. Явно с този призив засега ще приключи политическата активност на Раковски 134. От 10 август всички служители в централата излизат във ваканция. В пресцентъра и по някои ключови канцеларии ще се редуват дежурни, но активната дейност ще спре до началото на септември. Дори и тогава обаче не се знае дали ще приключи сезонът на тишината.
Според наблюдателите, мълчанието на Костов съвпада с периода, в който загубилата изборите партия трябваше да се отърси от шока. Затова, ако партията успее да запази мълчание, докато и оттеглилият се лидер не проговори, можело да се прогнозира, че за СДС има бъдеще.
Мнението на голяма част от политиците, дори и от лявото пространство, е, че СДС наистина има сериозни шансове да бъде успешна опозиция. Сините винаги са били много адекватни и даже силни като опозиция, с леко притеснение преценява депутатът от парламентарната група на социалистите Иво Атанасов. Опасенията на левите стигат дори до прогнози, че сините лидери могат да се върнат на бял кон. Подобно е виждането и на някои не толкоз ангажирани наблюдатели на последните години от българския политически живот. Теоретици и анализатори например обръщат сериозно внимание на факта, че ОДС получи изключително удобната възможност да остане единствената опозиция в новия парламент. Това не само поставя бившите управници в позицията на задължителния печеливш от всяка грешка или провал на правителството, но и им осигурява широк диапазон за подбор на техники и риторика при концентрирането на общественото внимание върху набелязаните проблеми.
Дали СДС обаче ще успее да се възползва от възможностите, които дават опозиционните стратегии, или ще се затвори във вътрешните с проблеми и ще пропилее и малкото обществено влияние, ще стане ясно едва след като отмине сезонът на мълчанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във