Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИНДРОМЪТ НА ХИПОПОТАМА

Преди доста години, когато се водеше хералдическият спор какво да изобразим на националния герб, имаше едно вицово предложение. Да турим на него хипопотам вместо лъв. Тъкмо няма да се караме дали лъвът да е с корона, или не. И най-вече защото речният кон отразява националната типичност да отвориш огромна уста тъкмо когато си в кал до ушите. И когато цапаницата е очевидна за другите.
Сетихме се за брадатия виц покрай вътрешнополитическите реакции веднага след мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни по пътя към реалното членство в Европейския съюз. Както е редно, всички политици се произнесоха по своему за констатациите на евроекспертите. Премиерът Сергей Станишев съобщи, че е окуражен и стимулиран от доклада и съзря успех на кабинета в това, че пътят ни към Европейския съюз продължава. Да се попита човек, ако се вторачи в политическото клише, какво ли може да ни препъне или забави по този път? Във всеки случай не Брюксел. Ако България не беше съставила правителство през август миналата година, днес тя щеше да се раздели с европейската си перспектива, разпръсна съмненията ни Сергей Станишев, като намекна кому трябва да сме благодарни за днешното ни дередже. В стремежа си да сподели добрите новини с нацията министър-председателят пропусна лошите или тактично ги сбута в края на обръщението, което направи няколко часа след като се разбра, че наесен ще узнаем точната дата за членството ни и дали ще има предпазни клаузи. Историческият ден не бил за самоуспокоение и за фантазии, подчерта Станишев, като, без да иска, напомни думите на един бивш президент, който преди време затвори фабриката за илюзии. За нацията, но не и за себе си.
Младият премиер се закани люто и на едни абстрактни елементи: За тези, които са свикнали да живеят чрез корупция и чрез погазване на правилата, чрез престъпност, идват тежки времена. За тях няма да има комфорт и спокойствие. Срещу държавата и срещу интересите на обществото никой не може да спечели, отсече Станишев, като даде да се разбере кой тука е държавата.
Да не вземе някой да си помисли, че девет месеца са предостатъчно време и можехме по-добре да наваксаме с европрепоръките? Нищо подобно! Правителството се било оправило превъзходно! От 16 критични области, които е имало като заварено положение, сме останали само с шест червени зони. И с безпределната яснота, че ако не се оправим за четири месеца, могат и да ни отложат. Или да влезем с много уговорки. В някои от областите, добре познати при това, на политиците не им стигнаха четири години. Или няколко мандата. Или, ако щете, 16 години. Дали всъщност избирателите не знаят това по-добре от партиите и партийците? И дали не виждат по-добре от тях? Ако се съди по избирателната активност за последните няколко вота, отговорът е да.
Един журналист тези дни мило и услужливо попита в национален ефир ще се задвижи ли по-бързо триколката на управляващата коалиция. Уха! Така убедително отговориха управляващите почти в един глас. Да не говорим, че тъкмо проблемните министри най-много се похвалиха с работата си. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил например рече, че докладът е обективен и положителен, защото отразява всички усилия на ръководения от него екип. Ръководен вече втори мандат...
Бих искал да поздравя служителите на МВР, този успех е и на българското общество и никой не може да ни го вземе. Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков. И той отбеляза, че докладът е обективен и сериозен, а посочените проблеми не са проблеми, които могат да бъдат решени с един замах и с едно движение на вълшебната пръчица.
В същото време, в същия град София, комисарят по разширяването Оли Рен и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу настояха за нулева толерантност към престъпността...
Накрая и президентът Георги Първанов намери оценката на Европейската комисия за обективна, по-строга от очакваното, но съдържаща окуражаващи послания. Какво да се прави, човекът като държавен глава трябваше също да съобщи нещо по въпроса. Дори прегледа с европейските гости нарочния ускорен план за наваксване. От което се подразбра, че той, Георги Първанов, лично ще следи строго и изпод вежди как правителството изпълнява и преизпълнява този план.
И докато управляващите се хвалеха и се поздравяваха, опозицията също се обади, за да им иска оставките. Нещо, което едва ли е постижимо, поне за десните, които са затънали до уши в собствените си сбъркани работи.
Кметът Бойко Борисов също се изказа генерално, като нарече доклада истинска катастрофа. Преди да се е справил с боклука, с дупките, с общинската корупция и с кучетата, градоначалникът за пореден път прикани управляващите да си ходят и да дойдат правилните (демек неговите) хора в парламента.
Както става ясно, оправили сме се отвсякъде, сега който трябва - да поработи. Излезе като в тъжната шегичка на спортния коментатор, който докато оплаквал поредното международно фиаско на националния футболен тим, намерил сили възторжено да рече: Като си помислим, че този път загубата ни беше само с шест гола, това автоматично я прави победа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във