Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИНДИКЪТ НА БАЛКАНБАНК ЗАГУБИ БИТКАТА С БНБ

Синдикът на БАЛКАНБАНК Валентин Георгиев претърпя поредното поражение във войната, която вече година води срещу БНБ. През септември миналата година той поиска от софийската градска съдийка Лилия Илиева да отстрани ЕТ Текла Консултинг - Виолета Касърова като оценител на БАЛКАНБАНК. На 26 октомври 1999 г. тя уважи иска на синдика.


Определението на Илиева блокира възможността да се проведе търг за активите и имуществените права на БАЛКАНБАНК, която бе оценена от Текла Консултинг на 30.8 млн. лева.


Триумфът на Валентин Георгиев обаче трая по-малко от пет месеца, тъй като на 13 март 2000 г. Апелативният съд обезсили определението на Лилия Илиева. А опитът на синдика да събори решението на апелативните магистрати във Върховния касационен съд (ВКС) претърпя пълно фиаско. На 18 април 2000 г. ВКС отхвърли жалбата на Валентин Георгиев срещу решението на Апелативния съд.


Синдикът обаче не смята, че е изгубил войната с БНБ. Вместо да обяви датата на търга за продажба на активите и имуществените права на БАЛКАНБАНК, в момента той се опитва да докаже, че срокът на валидността на оценката на ЕТ Текла Консултинг - Виолета Касърова е изтекъл. Ако успее, БНБ ще бъде принудена отново да проведе конкурс за оценител, който да изготви нова оценка на банката и едва тогава да се провежда търг. А цялата тази процедура ще отнеме поне два месеца.


Не е изключено на търга за БАЛКАНБАНК да се яви конкурент на държавата. Вероятно в България, а и извън нея съществуват фирми, които се надяват, че могат да сложат ръка и върху тази фалирала кредитна институция, така както Йорсет Холдингс пребори държавата за ПЧБ.


БАЛКАНБАНК се славеше като един от трезорите на Мултигруп и тази връзка роди едни от най-скандалните операции, извършвани от някои от бившите шефове на затворената институция. А най-лесният начин за една фирма да си реши проблемите във фалирала банка е като я купи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във