Банкеръ Weekly

Общество и политика

Синдикът Харалампи Кирков: С НАСТЕВ СМЕ СКАРАНИ ОТДАВНА

Г-н Кирков как ще коментирате определението на съдия Недкова, с което тя ви отстрани като синдик на МИНЕРАЛБАНК?


- Цялото определение се базира на писанията на другия синдик на МИНЕРАЛБАНК Георги Настев, които са клюки и доноси. Това съм го декларирал както писмено, така и устно пред съдия Недкова и пред самия Настев.

Защо при пътуването си до Пловдив сте отказали да се возите с колегата си Настев в един автомобил?


- С Настев отдавна сме скарани и затова не пожелах да пътувам с него. А парите за бензина на автомобила, с който аз отидох в Пловдив, ги дадох от джоба си. Не съм ги взел от масата на несъстоятелността на банката, за разлика от Настев, който плати бензина на своя автомобил с парите на банката.

Написахте ли това в обяснението си до съда?


- Не, тъй като заявих, че не искам да влизам в дребнотемие. Но съм уведомил за това съдийката устно.

Да, ама съдилищата у нас работят само по документи. Нали знаете?


- За времето, през което бях синдик, съм имал много контакти с българските съдилища. Наясно съм с какви документи и как работят. Това, което Настев е дал на съда, са чисти доноси, които или не отговарят на истината, или се въртят около нея. Съдия Недкова обаче е приела тези документи. Мога много да говоря за причините, които според мен са я накарали да направи това. Настев често ползва името на един негов роднина Стайков, който бил съдия в Апелативния съд.

Каква е причината за конфликта ви с другия синдик?


- Пред мен той поиска РОСЕКСИМБАНК да му заплати 36 месечни заплати, след като купи МИНЕРАЛБАНК. Аз се възпротивих на искането му и това породи неприязън между нас.

С Георги Настев сте имали пререкания и по отношение на договора за актуализация на оценката на МИНЕРАЛБАНК. От какво са породени те?


- Договорът за актуализация на оценката е гледан персонално от десет души, от които шестима са от РОСЕКСИМБАНК. Настев внесе в него някои незначителни поправки - предимно стилистични, това му е навик. Уточнихме се, че актуализацията ще струва 20 хил. щ. долара. Проблемът бе кой да ги плати. Първоначалното становище бе това да направи РОСЕКСИМБАНК. След това обаче се замислихме редно ли е купувачът да заплаща оценката на фалирала банка, която ще купува, и решихме да плати МИНЕРАЛБАНК. По настояване на Настев изготвихме тристранен договор, според който ние трябваше да платим оценката. Искахме договорът да се сключи бързо, за да може към август оценката да е готова и да дадем материалите за обсъждане в БНБ. Целта на Настев обаче бе да работи като синдик до края на годината и затова не е подписал договора и до момента.

А как ще обясните констатацията на съдията, че сте поискали да продадете вземането на банката от Бултрак за 30 хил. лв., след като номиналната му стойност е над 1.66 млн. лева?


- Бултрак е фирма, която през 1992 г. е взела от банката кредит за покупка на машини за производство на метли и повече от 8 години не го е обслужвала. Главницата на дълга е над 960 хил. лв., а натрупаните лихви са 706 хил. лева. Вземането ни от Бултрак е оценено с нулева събираемост. Машините се съхраняват на склад от една фирма, която ползва част от тях за собствени нужди и ни плаща наем. Другата част от машините са разкомплектовани. Въпреки че те се водят като обезпечение по дълга, банката отдавна е пропуснала всички срокове да поиска те да й бъдат възложени. Затова, когато две фирми ни предложиха да купят тези машини, ние решихме да продадем вземането си от Бултрак, чиято стойност по оценка е нула. Максималната цена, която купувачите се съгласиха да платят, бе 30 хил. лв., а ако бяхме завели иск за възлагане на машините, трябваше да платим такси за 66.4 хил. лева. Имахме намерение да поискаме от съда да ни разреши публична продан на вземането ни. Аз подписах писмото до съдийката. Настев отказа, но занесе документа с моя подпис в съда като донос срещу мен. Разбирате ли, аз може и да съм подписал, но след като Настев не е сложил парафа под искането, то не може да доведе до каквито и да е последствия за банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във