Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикатът на българските медицински специалисти внесе подписка в Министерския съвет

Протестиращите пред сградата на Министерския съвет медицински сестри са събрали над 11 000 подписа в подкрепа на исканията си за по-добро заплащане за работата им и по-добри условия на труд. Подписката ще бъде депозирана в деловодството на Министерския съвет, Президентството и на Омбудсмана на България.

Здравните работници изразяват недоволството си и настояват за промени вече повече от година.

По думите им, те са предричали, че ще има колапс в здравната система в близките три години, но кризата с COVID-19 e показала по-рано какво е състоянието на системата.

Днес, на 12 май, отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Денят в памет на годишнината от рождението на първата медицинска сестра – англичанката Флорънс Найтингейл, се чества от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Във връзка с отбелязването на световния ден в годината, обявена за Година на медицинските сестри и акушерките, Синдикатът на българските медицински специалисти ще внесе подписка до Министерството на здравеопазването, правителството, Президентството и парламента, в която настоява за промяна в категорията на труд.

Сред членовете на синдиката са и протестиращите сестри, които през март се барикадираха в бившия Партиен дом в София.

"Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции. На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти", заявяват от синдиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във