Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикатите прогнозират нов ценови шок в следващите месеци

КНСБ и КТ "Подкрепа" прогнозират нов ценови шок през следващите месеци, ще поскъпват не само бързооборотни стоки, каквито са храните, но и нехранителни, които са част от нашето ежедневие. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените на хляба, чието производство е 100 процента зависимо от газа. 

Синдикатите очакват продължаване и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери. 

От края на миналата година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск, продиктуван основно от повишената цена на електричеството за фирмите. Последици от войната в Украйна ще доведат до нов ценови шок, прогнозират експертите от Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ към КНСБ. Те анализират, че вече сме свидетели на повишилите се цени на енергията, природния газ и петрола,  а наред с това, нарастват цените на международните борси на зърнените култури, на основни суровини, като стомана, алуминий, което неминуемо ще се предаде по веригата на доставките и производството.

Годишният ръст при хранителните стоки е с 11 процента, хлябът е поскъпнал със 17 процента, а олиото с 28 процента  

Според ИССИ тревожното е, че вече имаме натрупани високи нива на инфлация. На годишна база инфлацията през януари достигна 9.1 процента, като само при хранителните стоки има ръст от близо 11 на сто. При проследяване на данните в дълбочина се забелязва, че при хляба и зърнените храни годишният ръст достига 17 процента; в групата на млякото, млечните продукти и яйцата  цените са нараснали с 12 на сто, а при животински и растителни масла и мазнини има скок от 28 процента . При плодовете и зеленчуците отново има сериозно покачване спрямо година по-рано: съответно с 13 на сто при плодовете и 17 процента за зеленчуците. Спекулата в цените на олиото от последните няколко дни отново повдигна въпроса за платежоспособността на домакинствата и зададе остра необходимост от по-силен държавен контрол и санкции, смятат експертите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. 

Отоплението и поддръжката на жилището – предизвикателство 

Предизвикателство се превръща и отоплението и поддръжката на жилището: на годишна база през януари 2022 г. има ръст в цените на електроенергията с 4 процента, на газообразните горива с близо 44 на сто, на твърдите горива с 28 процента, на топлоенергията с 19 на сто, като дори и материалите за текущ ремонт и поддържане на жилище бележат скок от 13 на сто, отчитат от ИССИ на КНСБ.

Те посочват, че след отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата в края на месеца се очаква ново повишаване на цените, въпреки че от КЕВР успокояват, че няма да има шоково поскъпване на тока от 1 април. Важно за всички битови потребители да бъдат въведени подходящи механизми за компенсация на сметките или удължаване на практиката приложена за потребителите на природен газ, смятат експертите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във