Банкеръ Weekly

Общество и политика

Синдикатите притеснени от готвените промени в Кодекса за труда

Притеснения по отношение на готвените от правителството промени в Кодекса на труда изразиха синдикатите от КНСБ. На пресконференция часове преди поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на синдикалната организация Пламен Димитров коментира, че продължават планираните атаки срещу правата и интересите на българските работници. Причина за това притеснение станаха приетите вече три пакета от мерки на правителството на Пламен Орешарски за облекчаване на административната тежест за бизнеса, както и предложените промени в Кодекса на труда от двама народни представители от БСП Милко Багдасаров и Петър Кънев.

Според Димитров бизнесът се опитва да прокара свои промени, които ще дебалансират отношенията между работник и работодател. "Това е ново отношение към тристранния диалог", обяви той и изтъкна, че в дневния ред на заседанията на Тристранката се включват точки, които не стоят толкова на дневния ред на обществото. От КНСБ упрекват кабинета, че ключовите изменения на трудовото законодателство не минават на обсъждане през съвета.

Според тях темата за неплатените у нас заплати на работниците трябва да стане основна тема за обсъждане. От там настояват още премиерът Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан да изпълнят поетите ангажименти по отношение на неплатените заплати. "Проблемът с неплатените заплати беше потулен", смята Пламен Димитров. По думите му 90% от работещите българи настояват за спешно решение на проблемите с неизплатените заплати. Синдикатите се обявиха твърдо против предлаганите от бизнеса промени за прилагането на различен подход към работещите в малките и големите предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във