Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикатите настояват за 40-60% ръст на заплатите на медиците

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинската федерация на КТ "Подкрепа" настояват за ръст от 40-60% на минималните основни възнаграждения на медицинските специалисти, които да залегнат в следващия колективен трудов договор за отрасъла.

Двата синдиката са внесли в Министерството на здравеопазването и са изпратили до представителните работодателски организации проект на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" със своите предложения. Според, които - минимална стартова заплата от 1300 или 1350 лева за медицинските сестри в зависимост от лечебните заведения, в които работят и между 1650 и 2400 за лекарите – отново в зависимост къде работят, с колко специалности са и дали заемат ръководен пост. Става въпрос за минимални основни месечни възнаграждения без добавките за прослужено време, допълнителни стимули от заработеното по клинични пътеки и т.н. Синдикатите предлагат също и съотношението във възнагражденията на санитари, медицински сестри и лекари да е 1:2:3.

"По време на пандемията с COVID- 19 се разбра колко важни са мястото и ролята на лекарите, професионалистите по здравни грижи, болногледачите, санитарите и всички работещи в системата на здравеопазването", заявиха синдикатите допълвайки, че за пореден път се видя и недостигът на медицински специалисти.

Те приветстват отпускането на 1000 лв. за работещите на първа линия през последните, но смятат, че трябва да се отбележи и липсата на ясна дефиниция за понятието "първа линия".

"Свидетели сме на усилия от страна на правителството за увеличение на възнагражденията на работещите за 2021 г.: на лекари – с 600 лв., професионалисти по здравни грижи – с 360лв., болногледачи, санитари – със 120лв. Това обаче е решение за една година. Ние считаме, че най-справедливо е ръстът на възнагражденията да стане чрез договаряне на нови Минимални заплати по категории персонал в Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. Само по този начин ще може да бъдат възнаградени усилията на десетки хиляди всеотдайни медицински специалисти", аргументират се синдикатите. 

"Нека заедно с Министерството на здравеопазването и представителните работодателски организации да покажем колко уважаваме и държим на малкото останали медицински специалисти, да привлечем младите хора да учат за лекари и професионалисти по здравни грижи и да спрем миграцията към другите страни на Европа и света", апелират те. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във