Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикатите искат съдействие от Радев заради Закона за енергетиката

Лидерите на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ поискаха съдействие от президента за бързо обнародване на промените в Закона за енергетиката. Предстои поправките да бъдат одобрени от парламента. 

Промените в закона ще позволят да бъдат запазени работни места в ТЕЦ "Марица-Изток-2", обясниха след срещата Димитър Манолов и Пламен Димитров. "Около 4 000 енергетика ще могат да произвеждат ток и около 5 000 миньори ще могат да копаят въглища“, каза Манолов.

„КЕВР да се произнесе по новия регулаторен период - с 2 месеца да се увеличи. Той да го обнародва по най-бързия начин, да пусне указа. На 26 юни най-рано може да се публикува тоя законопроект, което ще направи възможно КЕВР да преразгледа всъщност първоначалното си намерение, с което пренатоварваше американските централи до степен невъзможност те да го изпълнят за следващия период", допълни Димитров.

В началото на срещата президентът Румен Радев посочи, че трябва да продължи анализът за очертаващия се дефицит на базови енергийни мощности. "Трябва да имаме категоричен отговор, от коя година, до коя година - в зависимост от тези стратегически проекти като АЕЦ "Белене" - кога може да бъде реализиран, ако изобщо се реализира и оттам, тръгвайки назад, трябва да ни е ясно докога ние трябва да поддържаме категорично нашите топлоцентрали", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във