Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикатите искат 1600 лева максимална пенсия от 1 октомври

Максималната пенсия да стане поне 1 600 лева от 1-ви октомври, вместо 1 500 лева, както предвижда одобрената на първо четене от депутатите актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това предлагат представители на синдикатите и работодателите в становища по законопроекта.

В момента таванът на пенсиите е 1 440 лева.

От БСК предлагат да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсиите на 1 600 лева, което е ръст от близо 11 процента спрямо сегашният.

Целта е насърчаване на мотивацията, работещите да се осигуряват върху реалните си доходи.

От КНСБ искат максималната пенсия да стане 1 630 лева като сумата се получава, ако към сегашния таван от 1 440 лева се приложи същият процент на повишение, който е предвиден за минималната пенсия, а именно - 13,3%.

Синдикалистите приемат гласуваното от депутатите увеличение на всички пенсии чрез повишаване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто, но с уговорката, че трябва да се отчита действителният стаж, тоест ефективно отработените години, а не така нареченият „превърнат“ стаж.

При осигурителен стаж от различни категории труд, този от първа и втора категория се превръща по закон стаж от трета категория.

"Ефективният един път на някои умножаван по три, на други по 1,67, на трети по 1,25. Сега си представете тия коефициенти всичките да ги умножим по 1,35 и несправедливостта напредва. Разликата между ефективния до този, който веднъж е зачетен, и е участвал вече във формулата и е бонфициран от 1,1 на 1,2, да си остане с 1,2", коментира националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във