Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикатите гневни, бизнесът доволен от решението за болничните

Остра реакция на синдикатите предизвика решението първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен пред БНР, че няма да го допуснат. По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

„Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин“, обясни Димитров.

Синдикатът е доволен от увеличаването на минималната пенсия на 250 лева от юли догодина.

Бизнесът пък приветства решението да не плащат първия ден боледуване, а увеличението на най-ниската пенсия не смятат за добра новина. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази задоволство от обявеното решение за първия ден болничен. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване. „Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти“, посочи той. Според него това е „най-масовата измама и кражба“.

„По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна“, смята Васил Велев. По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.

„Трябва да се предприемат мерки, които да контролират по някакъв начин темпа на нарастване на ползването на болнични листове, който в последните години се увеличава драстично“, заяви пък Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, във връзка с постигнатото коалиционно съгласие за това първият ден от болничния лист да е за сметка на работника. Тя изрази готовността на партията да чуе всички мнения по темата.

„Ще чуем мнението на всички ангажирани в тристранния съвет. Готови сме да чуем всички аргументирани мнения и ще търсим балансирани решения. Готови сме на диалог“, декларира Дариткова.

По думите й при условие, че темата за повишение на минималните пенсии е записана в управленската програма и при условие, че коалиционните партньори са постигнали това споразумение, е трябвало да се търси балансирано решение за бюджета на държавното обществено осигуряване. "Във връзка с увеличените наистина драматично дни в болнично лечение, взехме това решение, за да може да се получи баланс на сметките по отношение на бюджета на НОИ“, обясни Дариткова.

Тя каза още, че при пенсиите се запазва зависимостта на увеличението им с осигурителния принос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във