Банкеръ Daily

Общество и политика

Синдикат "Образование" подкрепя онлайн обучението при грипни ваканции

Епидемията от COVID-19 успя да нанесе вреди в туризма, бизнеса и доведе до изолация на страната. Въпреки това разпространението на заразата доведе и до положителни последици сред, които е и въвеждането на онлайн обучението, което само за няколко дни успя да обедини учениците, учителите и родителите. 

Синдикат „Образование“ подкрепя идеята за обучение в електронна среда, както и промяната в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО). Тези промени ще дадат възможност за онлайн обучение по време на грипни ваканции, при форми на обучение извън редовната, както и интегрирано електронно обучение в присъствения учебен процес.

В позицията на синдиката се казва, че разразилият се национален дебат е учудващ, защото всички тези възможности са известни и използвани от десетилетия във водещите образователни системи. Може би съвместяването на редовна и електронна форма е новата визия на образователната система, като съотношението между двете форми е в основата на утвърдената за Европа политика за обучение в онлайн среда. И в унисон с дебата можем да направим един първичен анализ на дистанционното обучение в училище, обучение, което е на финалната права.

Учителският синдикат смята, че положителните страни на този, неприлаган досега учебен процес, са, че обхватът на учениците беше съизмерим с редовния. Интересът към тази форма беше впечатляваща от гимназиалния етап. Въпреки липсата на единна платформа, българските училища се интегрираха в тази иновация и направиха възможно успешното завършване на учебната година и провеждането на матури и външни оценявания. А голямата полза от дистанционния и единствено възможен учебен процес е била подобряване на партнирането между учителите и родителите. В резултат на което социологическите агенции отчетоха висок рейтинг на учителите, втори след лекарите. Те биха добавили и отличен рейтинг за българските родители.

Като голям недостатък от профсъюзът отбелязват липсата на оценки в първия етап от провеждането на процеса. Още по-демотивиращ елемент, според тях, е забраната, наложена от просветното министерство, за писане на отсъствия. Тази свобода е лишила от мотивация хиляди ученици и те не са участвали ефективно в работата на класовете. Но това е задължаващо към законотворците - да ситуират регламент за електронно обучение – писане на отсъствия и включени видеокамери и т.н.

В своята позиция от Синдикат "Образование" посочват, че за да бъде пълна картината, трябва да добавим необходимостта от дигиталните електронни ресурси като лаптоп за всеки учител, домашен интернет и таблети за учениците. И с поглед към по-доброто образование не трябва да се страхуваме от новите възможности на електронното обучение.

След година за някои образователни институции тези до 20% за онлайн обучение биха били недостатъчни, но пък други биха били по-консервативни. Много от разказвателните предмети биха могли да преминат електронно, биха могли да се включват и именити преподаватели. Защо да не се учи китайски език чрез интернет мост със съученици от Ухан?

Но днес въпросът дали да прибавяме нови възможности в съвременния учебен процес не е актуален, а Синдикат „Образование“ ще предложи допълнителни плащания за учители и директори, използвайки възможностите на електронното обучение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във