Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИНДИЦИТЕ СЕ НАДЯВАТ ДА ПРОДАДАТ ТСБАНК

Синдиците на ТСБанк са закупили държавни ценни книжа за около 7 млрд. лв. с парите, събрани досега от длъжниците на банката. Както научи в.БАНКЕРЪ, първоначално около сделката е имало проблеми, тъй като Софийският градски съд не е позволявал със събраните средства да се закупуват ДЦК. Впоследствие обаче магистратите са преценили, че избраният от синдиците подход е правилен - освен че са държавно гарантирани, направените от тях вложения носят и по-голяма доходност от какъвто и да е друг банков депозит. Както е известно, събраните средства се държат в особена сметка на синдика в действаща банка, където лихвата е много ниска.


Идеята на БНБ за осребряване на имуществото е удачна и това трябва да бъде задължително действие, защото държавата е основен кредитор и не е без значение в кой момент ще започне да получава парите от фалиралите банки - коментира Траян Марковски, юридически съветник на синдика на ТСБанк. Според него не е прагматично предложението за разпределяне на събраните пари едва след пълното осребряване на имуществото на фалиралата банка. По сметката на синдика трябва да останат единствено средствата, които му позволяват безпроблемно да обслужва масата на несъстоятелността.


ТСБанк има готовност да разпредели сред различните класове кредитори над 5 млрд. лева.


Както научи в.БАНКЕРЪ, в момента обаче синдиците на ТСБанк преговарят с потенциални чуждестранни инвеститори за продажбата на фалиралата институция тъкмо като цяло предприятие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във