Банкеръ Weekly

Общество и политика

Синдиците на КТБ с анализ а ла "Пеевски"

S 250 983960ec 1f1e 4d7e 987c 73cecca1fdfd

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Ангел Донов и Кристи Маринова демонстрираха за пореден път на чия страна са във войната за активите на фалираната финансова институция. Ангажиментът им лъсна в четвъртък (9 февруари)  по повод искане за тяхната смяна, отправено от дясната формация "Нова република".

В писмо до служебния министър на финансите Кирил Ананиев бившите народни представители  от т. нар. Група за натиск - Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, поискаха още специалните вложители и цесионери да бъдат проверени за принадлежност към тоталитарните служби, а ДАНС - за бездействието й по време на фалита и след него. Ексдепутатите настояват и за ангажиране на международна компания за връщане на източените активи. В писмото е дадена еднозначна оценка за работата на Донов и Маринова, които продължиха пълното затъмнение около ставащото в банката.   

Димитров и Славов отправиха същите въпроси през януари към тогавашния финансов министър в оставка Владислав Горанов, но той дори не си направи труда да им отговори. В първия си отговор по заявление за достъп до обществена информация администрацията на президента пък отказа публичен достъп до прословутата "Стенограма КТБ" от срещата при предшественика му Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 година. Това е трети отказ на президенството да разсекрети истината за политическото решение КТБ да бъде фалирана.

Преди нова година в свой отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова синдиците на КТБ признаха, че са събрали едва 4.5 % от търсените милиарди. При предявени от синдиците искове за повече от 15 млрд. лв. беше отчетена обща маса на несъстоятелността в размер на 1.38 млрд. лв. според оценката на "ПрайсУотърхаусКупърс" и "Инжинерингсервиз-София". След затварянето на банката се говори обаче, че реалните пари в трезора не се увеличават и си остават около 600 млн. лв., а постъпващите средства се харчат за плащане на хонорари и съдебни такси.

В писмото на Групата за натиск се посочва, че от тази сума  към началото на 2017 г. синдиците са събрали едва около 180 млн. лева. Това е в пъти по-малко от прогнозата на независимия консултант "Аликс Партнърс", на когото беше платена огромна сума, за да проучи кредитния портфейл и да проследи финансовите потоци към свързани лица и фирми.

Но пък низходящият тренд съвпада с предвижданията на Владислав Горанов. Той започна с 30%, след което ги намали трикратно до 10%, а накрая спря да говори по темата. Показателно за попълването на масата на несъстоятелността е, че в последния си отчет (който е за целия месец януари, а не за седмица) синдиците са събрали малко над 250 хил. лева.

На практика Донов и Маринова дават сега същите обяснения за провала - "отдалечени" активи, сложни съдебни процедури, бавно правораздаване. Но за да отвърнат на атаката, излизат с "Анализ на информацията относно собствеността на активи със значителни размери на длъжници на банката". Оказва се обаче, че изброените в анализа дружества са все "вражески" - свързани в една или друга степен с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Подобно е и описанието на проблемите с тях - неподобаващо за финансисти, двамата синдици се позовават на медийни публикации.

В анализа са вкарани дружествата от "икономическата група "Петрол", "Дунарит", "Хедж Инвестмънт България", "Рубин Инвест", "Русенска корабостроителница - Запад", "ИПК Родина", "ТЦ-ИМЕ", "Генимекс", "Партнер Лизинг", "Хелт енд Уелнес", "Сана спейс хотел Хисаря" и др. Отчетливо са разграничени случаите, в които собствеността върху изброените компании е изцяло в лагера на Цветан Василев, от тези, които не са овладени от хората на Пеевски. И е подчертано, че овладените от неговия кръг компании са чисти откъм задължения към КТБ.  
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във