Банкеръ Daily

Общество и политика

Симидчиев: 90% е вероятността за нова вълна от септември

Вероятността за нова COVID вълна от септември и то с „Делта“ варианта е 90%, обяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

"Неприятното в случая е, че голяма част от населението е незащитена. Постоянно се говори колко хора са преболедували, но няма официални цифри за това. Официално знаем колко хора са ваксинирани, а тази цифра е много ниска – тя е най-ниската в Европа и доста под средната за света", коментира специалистът пред bTV.

Неговият съвет е и преболедувалите да се ваксинират, но засега да не се бърза с имунизацията на децата – те да останат ваксинационна цел за по-нататък.

Симидчиев призова в тази ситуация да реагираме като обществен организъм, а не като индивиди.

Заради риска от нова вълна служебното правителство предлага и актуализация на държавния бюджет - идеята е с парите да се посрещнат здравни и социални разходи и да бъдат в подкрепа на бизнеса при негативно развитие на COVID пандемията у нас.

"Актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от ноември и декември миналата година. Заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими за здравната и образователната система, също са с такъв сценарии", обясни от своя страна служебният министър на финансите Асен Василев.

"Те са условни. Ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки", отбеляза Василев. По думите му идеята на тази актуализация е идвайки едно ново правителство да има финансовия ресурс да се справи с тежка COVID вълна до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във