Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИМЕОНОВИТЕ ХОРА ИЗЛЯЗОХА НА СВЕТЛО

Ден преди да изтече крайният срок за регистрация на листите в Централната избирателна комисия (ЦИК) три регистрирани вече партии се отказаха от участие във вота и призоваха членовете и симпатизантите си да гласуват за Национално движение Симеон II (НДСII). Това бяха Гражданска партия на България (ГПБ) на Богомил Бонев, Консервативният екологичен съюз (КЕП) с председател Светлана Дянкова и Евродесницата на актьора Ангел Георгиев. Преди това, още три партии и движения направиха същото - Народен блок, Български национален съюз Нова демокрация и Федерация царство България (ФЦБ). В полза на царя от участие в предизборната надпревара излезе и Демократичният алианс (ДА) на Ренета Инджова.

Лидерите на ГПБ, КЕП и ДА до последно може би са се надявали да попаднат в царските списъци. Симеон II обаче предпочете да не залага на партийни водачи. Поне за изборите. Само Веселка Драганова, шефка на Партията на българските жени от царската коалиция, оглави листата й в София-област. Драганова е завършила педагогика в Софийския университет, специализирала е маркетинг, мениджмънт и реклама в Германия.
Самият Симеон II не се кандидатира за депутат.
С подредбата на списъците в НДСII са се занимавали адвокатът Пламен Панайотов и бившият външен министър в правителството на Филип Димитров - Стоян Ганев. Той и Николай Маринов, главен координатор на Национално движение Симеон Втори, живеещ в САЩ от 1979 г., неформално ръководят и групата на емигрантите сред царските хора.
След като замина за САЩ през 1993 г., Стоян Ганев стана известен с връзките си с южнокорейския сектантски лидер Муун. Бившият външен министър преподава в университета в Бриджпорт, който е собственост на религиозния водач, чрез една от неговите организации Преподавателска академия за световен мир. Преди да влезе в политиката, Ганев е бил лектор в Юридическия факултет на Софийския университет и школата на МВР в Симеоново. Като министър на външните работи той е председател на Общото събрание на ООН. Не е негова заслугата - просто според устава на организацията тогава България е наред. Но Ганев се заема сам с работата, зарязвайки правителствените дела. След като мандатът изтича, той остава в САЩ.
Бизнесът на Николай Маринов в САЩ е свързан с недвижими имоти. Той е вицепрезидент и съсобственик на местната компания София трейдинг къмпани, регистрирана в Ню Йорк. Негов съдружник е българинът Ваклин Захариев. Маринов е представян и за мениджър по поддръжката към друга нюйоркска фирма - Корнърстоун мениджмънт систъмс.
Комитетът за финансиране и контрол към НДСII осигурява дарителската кампания за изборите. В него влизат Николай Маринов, проф. Георги Петканов и Максим Димов. Депутатът от ДПС в 37-ото Народно събрание Максим Димов ръководи финансово-счетоводния отдел. Той е завършил международни отношения във ВИИ Карл Маркс (сегашния УНСС). До 1990 г. работи в Машиноекспорт и известно време представлява фирмата в Берлин. След това започва самостоятелен бизнес. Участва във фирмите Хеджър, Прима Брокерс, Станчов, Севлиевски и ко, МакКъп. Димов обяви, че е оттеглил участието си от тях.
В касата на коалицията до средата на седмицата бяха постъпили дарения в размер на 7000 лева. По думите на Димов най-големи суми до този момент са дали българката от Ню Йорк Елисавета Димитрова-Маркен, внесла 1000 долара, и Николай Костов - 5000 белгийски франка. Кампанията на НДСII ще бъде финансирана от български юридически и физически лица, твърди Максим Димов. Сметките на коалицията са в левове, долари и евро в Българска пощенска банка. От движението имаха намерение да се обърнат към първите 2000 фирми в страната по обем на продажбите с предложение за финансиране.
За подготовката на икономическата програма на Симеон II са привлечени около 50 българи от чужбина. Ръководител на екипа е Николай Василев, участник в двете издания на Българският Великден. До август 2000 г. той ръководеше отдел в английската инвестиционна банка Уорбърг Дилън Рийд. Сега е вицепрезидент на Лазард Кепитъл Маркетс. Василев е водач на листата във Варна.
В екипа са и Любомир Минчев, изпълнителен директор на Глобал секюритиз и агент на Моторола по изграждането на втората GSM-мрежа в България, Калоян Нинов - шеф на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и управител на Първа финансова брокерска къща, преподавателят в УНСС Валери Димитров, участвал в създаването на цялото банково законодателство, Владимир Каролев от Балканска консултантска компания. Само някои от тях обаче са определени за кандидат-депутати. Листата в Пловдив-град ще води Милен Велчев - вицепрезидент на инвестиционната банка Мерил Линч в Лондон. В списъците е и Любка Василева от ПрайсУотърхаусКупърс в Брюксел, специалист по финансови и счетоводни въпроси, станала популярна по време на Българския Великден и Иван Искров - вече бивш изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК. Искров започва кариерата си през 1994 г. като инспектор в Банков надзор на БНБ. За около година през 1997-1998 г. е заместник-председател на ДСК.
Не е ясно участието на депутата във всички Народни събрания след 1989 г. Венцеслав Димитров в разработването на икономическата стратегия на Симеон. Със сигурност обаче той е водач на листата в Разград.
Хора от Групата за натиск Новото време, в която са Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски и актьори от Каналето, участват в подготовката на НДСII за изборите и някои от тях намериха място в листите.
Предизборният стратег на движението Емил Кошлуков е на второ място в списъка в Стара Загора, който се оглавява от Димитър Ламбовски. Кошлуков излежава присъда като политически затворник в Старозагорския затвор от 1985 до 1989 година. Той е един от основателите на СДС. Завършва политология в университета Санта Барбара в Калифорния. В момента е изпълнителен директор на Български самарянски съюз. Заедно с Мирослав Севлиевски, Кошлуков основа в края на 1989 г. Независимата федерация на студентските дружества.
Мирослав Севлиевски е бизнесмен и консултант по големи приватизационни сделки, специалист е по политически маркетинг. Влиза в политиката през 1990 година. Един от учредителите на Българското сдружение за честни избори и граждански права. Бил е член на международни групи по време на избори в над 17 държави. У нас е участвал в изборите за Велико Народно събрание, а през 1996 г. е подпомагал президентската кампания на Желю Желев. В екипа на царя го кани Емил Кошлуков.
Двамата адвокати Панайотов и Петканов, които с променлив успех придвижваха юридическата страна на участието на Симеон в изборите, ще водят съответно листите в 23-и столичен избирателен район и в Смолян.
Пламен Панайотов, секретар на НДСII, по думите на негови колеги, е един от най-добрите специалисти по наказателно право. В средата на 90-те години заедно с Иван Летников основава адвокатско дружество, в което негов партньор е и проф. Петканов. Кантората се занимава главно с казуси по икономически, данъчни престъпления и пране на пари. Панайотов е автор на книгата Изпиране на пари по наказателното право.
Проф. Петканов е бил председател на Съюза на юристите в България до ноември 1998 година. От 3 ноември 1995 до 29 юли 1997 г. е заместник-директор по финансовите въпроси на Софийския университет. Ръководител е на катедра Административно и финансово право и е председател на Общото събрание на университета. Работил е три години като прокурор в Девин, след това преподава финансово и данъчно право в СУ. Бил е декан на Юридическия факултет на университета.
Сред групата на юристите се нареди и проф. Огнян Герджиков. Той води листата в 25-и многомандатен избирателен район. Герджиков е председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара. Преподаватели в СУ казват, че са правени неуспешни опити Герджиков да бъде привлечен като експерт в Народното събрание и в Министерския съвет.
Друг юрист - Емил Бенатов, оглави листата в Кърджали. Той е работил в патентното ведомство. Негов брат е добре известният в юридическите среди адвокат Валентин Бенатов.
Една от фигурите сред царските хора, чиято реализация още не е ясна, е лидерът на Движението за национално възраждане Оборище Тошо Пейков. Той е икономист по образование, а в политиката влиза като шеф на клуб Демокрация в Ловеч. През 1991 г. Пейков става депутат в 36-ото Народно събрание от ловешката листа на СДС и предлага проектозаконите за забрана на БСП и за мръсните пари. Той е един от съратниците на Едвин Сугарев в гладната му стачка с искане тогавашният президент Желю Желев да подаде оставка. После Пейков вдига бунт в парламентарната група срещу съглашателството на сините с Любен Беров и е изключен от нея.
Като печеливш ход на Симеон се оценява привличането на президента на Атлантическия клуб Соломон Паси за водач на листата в Бургас. По този начин монархът очевидно цели да демонстрира категорична позиция по въпроса за присъединяването на България към НАТО. Соломон Паси е роден в Пловдив, защитава докторат по математическа логика. Бил е депутат във ВНС. От 4 април 1991 г. досега той е президент на Атлантическия клуб. Член е на Съвета за либерална политика и политическо образование към фондация Фридрих Науман от ноември 1995 година. На 4 ноември 1996 г. е избран за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор. Заместник-председател е на настоятелството на фондация Развитие на гражданското общество от 1997 година. Година по-късно става вицепрезидент на международната фондация Св. св. Кирил и Методий. Соломон Паси е член и на инициативния комитет за покана и посрещане на папа Йоан-Павел II у нас.
С неясно политическо послание е кандидатдепутатската група на телевизионните журналисти и актьорите. Сред тях са новинарката от БНТ Милена Милотинова (водач на листа в Пазарджик), бившите й колежки Диляна Грозданова (водач в Габрово) и Живка Гичева - втора в Кърджали. Някогашната манекенка и телевизионерка Юлиана Дончева пък води списъка в Шумен. Говори се, че водещият на По света и у нас Димитър Цонев се отказал в последния момент от перспектива за депутатска кариера по настояване на баща си.
Бащата Коста Цонев оглави сливенската листа. Цонев е член и на надзорния съвет на движението на Симеон. А актьорът Явор Милушев е начело на листата в Перник.
Доньо Донев води царските кандидат-депутати в Монтана. На второ място в Ямбол е треньорката по художествена гимнастика Мария Гигова, а водач там е доц. Пламен Кенаров, въпреки слуховете, че мястото ще бъде дадено на журналиста Волен Сидеров.
В Търговище водач на НДСII е Пламен Станоев, а в Хасково - Милена Паунова. Нина Чилова оглави списъка във Видин, във Враца начело е Веселин Близнаков, в Кюстендил - Елка Атанасова, в Ловеч - Стела Банкова, в Плевен - Венко Александров, в Пловдив-област - известната състезателка по спортна стрелба Нонка Матова, в Русе - бившият министър на науката и образованието в правителството на Беров и в кабинета на Ренета Инджова инж. Марко Тодоров.
Сега остава най-важният въпрос - как ще работи тази разнородна група?

Facebook logo
Бъдете с нас и във