Банкеръ Weekly

Общество и политика

Симеонови промени в парламента

Две законодателни предложения прие парламентът през седмицата, подготвени от Валери Симеонов, докато беше вицепремиер, и внесени от народните представители от НФСБ. Това отдавна не беше се случвало. Обикновено по-големият коалиционен партньор в управлението - ГЕРБ, режеше мераците на напористия патриот. Но очевидно отстъпките и компромисите, които хората на Бойко Борисов правят заради кворума в Народното събрание, няма да са само към ДПС и ще им се наложи от време на време да показват уважителни жестове и към своите другари във властта.

По предложение на Симеонов и депутати от НФСБ и ВМРО народните представители одобриха на първо четене в Закона за здравето да влезе текст, забраняващ пушенето на наргиле в закрити обществени места или в офиса. Той бе подкрепен единодушно с 87 гласа "за", като основният аргумент на вносителите е, че наргилетата са дори по-вредни от тютюневите изделия.

Забранява се и на деца да бъдат продавани изделия за наргиле (водна лула). България е на пето място сред 42 държави по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично сред 15-годишните, показват данни на Световната здравна организация.

"За съжаление  широко разпространено е общественото мнение, че пушенето на наргиле е далеч по-безопасно от пушенето на цигари. С разрешение на родителите дори ученици от 4-и, 5-и и 6-и клас организират рождени дни в наргиле барове. Освен това химически обработените продукти за наргиле стават привлекателни за децата. Това създава предпоставки за привличане на начинаещи пушачи, предимно деца и подрастващи", отбеляза заместник-председателят на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Борис Ячев. Според МВР пък в смесите за водна лула понякога се добавят и наркотични вещества, които увеличават риска за здравето на децата и им създават бъдещи зависимости към наркотици.

По искане на ГЕРБ срокът за промени в текстовете между двете четения беше удължен до максималния - четири седмици. Това означава, че при окончателното приемане на законопроекта е възможно да има сериозна корекция. Да не забравяме, че поправките удрят по бизнеса, свързан с водните лули.

Вторият закон, който беше поправен - пак по идея на Валери Симеонов, е този за устройство на териториите. На второ четене бяха гласувани корекции, с които се уреждат детайлно процедурите за поставяне и за премахване на преместваемите обекти. Освен това се предоставят правомощия на дирекция "Национален строителен контрол" да извършва проверки, включително и да премахва незаконно поставени преместваеми обекти в националните курорти.

В един от текстовете беше записано, че върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми увеселителни обекти, такива за административни, търговски и други обслужващи дейности, както и за временно обитаване при бедствия. За тях ще се издават разрешения въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината.

Поставянето на преместваеми обекти в урегулираните поземлени имоти се разрешава само ако не се надвишават установените в подробния устройствен план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване - и не се намалява определената минимална озеленена площ.

Депутатите приеха също въпросните обекти, поставени по досегашния ред, да се привеждат в съответствие с новоприетите изисквания в едногодишен срок от влизането им в сила, а тези по черноморското крайбрежие - в срок от три години. Народният представител от ДПС Рамадан Аталай поиска срокът за постройките извън Черноморието да е пет години, но предложението му беше отхвърлено.

По думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов така ремонтираният норматив е много важен, тъй като с него се създава ред в поставянето на преместваеми обекти и се подобрява процедурата по контрол и премахване на незаконните обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във