Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеонов: Защо само на ромите, отказващи работа, ще спират помощите?

Лидерът на НФСБ разкритикува предложението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и внесената от него концепция за ромите.

Предложението на Каракачанов е - край на помощите за роми, които отказват да започнат работа, спират децата си от училище и демонстрират охолен начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“. Това е концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос. Тя предлага и въвеждането на безплатни мерки за ограничаване броя на нежеланите бременности сред представителките на малцинството.

"Не ми харесва, че концепцията е прекалено насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително някои представители на нашата българска народност", коментира лидерът на НФСБ в кулоарите на парламента.

Симеонов уточни, че не е запознат в детайли с предложенията на Каракачанов и внесената от него концепция не е съгласувана с НФСБ. Но основните пунктове повтаряли програмата на НФСБ - образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца.

ДПС обявиха идеите на Каракачанов за „противоконституционни” и заподозряха, че той е изготвил концепцията с цел повишаване на политическия рейтинг преди предстоящите избори.

„Ако г-н Каракачанов се беше запознал обстойно с Конституцията на Република България, щеше да разбере, че това е противоконституционно”, заяви депутатът Джейхан Ибрямов.

От БСП изразиха мнение, че „не са необходими фойерверки” с допълнителни изисквания, за да се спазва законът, който е в сила и в момента.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във