Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеонов отстрани Аталай за едно заседание на парламента

Депутатът от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай е отстранен за едно заседание. Санкцията му бе наложена от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов затова, че не напусна парламентарната трибуна и му бе взета думата, тъй като времето за изказването му е изтекло.

Поводът за случилото се е второто четене на Закона за пчеларството, чрез който с преходни разпоредби се променя собствеността на язовир „Овчарица“. ДПС и БСП се противопоставиха на начина, по който това се прави.

„Колегите, които излязоха на трибуната, се опитват да обяснят защо и за какво предлагат в закона за пчеларството изменение и допълнение в закона за водите, което засяга едно енергийно предприятие. Няма как без становище на Министерството на енергетиката да се промени статута на един язовир, който се ползва за охлаждане на държавната топлоелектрическа централа ТЕЦ-2“, заяви Аталай от парламентарната трибуна.

„В предложението на последната точка е включена тема, по която ние като земеделска комисия не сме компетентни да вземем решение, но ще ви помоля и вас и колегите от БСП да не влагате толкова драматизъм в начина, по който бяха внесени предложенията между първо и второ гласуване. Да, има такава практика, трябва да я избягваме, но в следващият парламент единодушно ще се обединим да преустановим  тази практика“, поясни Кръстина Таскова от "Воля", защитавайки де факто управляващите и поредния им опит да променят един закон чрез преходните и заключителни разпоредби на друг. 

От ДПС реакираха остро на ситуацията, като обвиниха зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, че е превишил правата си и повториха, че продължават да му искат оставката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във