Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеонов и Цацаров искат да се стесни обхвата на проверяваните от КПКОНПИ

Парламентарната група "Обединени патриоти" ще подкрепи действащия в момента главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Това каза народният представител от НФСБ и председател на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика Борис Ячев след изслушването на Цацаров пред групата.

На въпрос с какво главният прокурор е убедил "Обединени патриоти", че е подходящ за длъжността, Ячев отговори, че обвинител №1 имал добра визия за реформа в специализираната комисия, за реформа в законодателството и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания. Цацаров впечатлявал с виждането си за дейността на антикорупционния орган като негов бъдещ председател.

"Стара история е предложението на БСП президентът да избира председателя на КПКОНПИ", посочи Ячев. Той допълни, че когато се обсъждал и приемал Законът за противодействие на корупцията, било прието и се наложено мнението, че председателят трябва да бъде предлаган и избиран от парламента, а не от президента. 

"Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ". Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов и уточни, че главният прокурор бил на същото мнение. Симеонов посочи, че трябвало да се направи така, че комисията да дава резултати, а не да бъде репресивен орган. "Чухме виждането и разбирането на Цацаров по отношение на преките спешните промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия", каза още той.

Лидерът на НФСБ отбеляза, че с главният прокурор са на едно едно мнение и за това, че съставът на комисията е "прекалено раздут и трябва да се разчисти антикорупционният закон с прекалените полицейски правомощия, СРС-та и прочее". С Цацаров коментирали и множеството усложнени декларации. "Много често попълващият декларацията става нарушител и е обвинен в недобросъвестно попълване", отбеляза Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във