Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеон Сакскобургготски ще участва в съвета на старейшините за европредседателството

Симеон Сакскобургготски обяви, че в телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов е приел поканата му да участва в съвет на старейшините, учреден от Борисов във връзка с подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС.

Преди дни пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ го покани и каза следното: "Обадих се на царя и му честитих, казах му, че много го обичам". Премиерът добави, че по време на празника по случай 80-ата годишнина на Симеон Сакскобургготски е видял "всички царедворци, които го провалиха". "Царят ни е добър, царедворците са лоши", каза още Борисов.

От своя страна Сакскобургготски заяви, че когато става въпрос за България, все още е на линия. "Мисля, че трябва да докажем с какво ние като страна може да допринесем за Европа, защото Европа за нас е безкрайно важна. Но и нашите европейски партньори трябва да разберат с какво България може да допринесе. Имаме възможности и дадености. Убеден съм, че кабинетът ще направи всичко и ще положи необходимите усилия да се представим добре", добави експремиерът. Все пак той отказа да посочи кои трябва да са темите на българското европредседателство.

По неофициална информация в съвета на старейшините ще бъдат поканени бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, ексшефа на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и Жак Давид Левит - съветник на президента на Франция (2007-2012 г.) Никола Саркози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във