Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеон Сакскобургготски се надява повече българи да се ваксинират

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски призова в България да надделее здравият разум и гражданският пример и повече хора да се ваксинират. 

"За България се коментира, че сме първата страна по смъртност от Covid-19 в Европейския съюз. Това, което ме озадачава, е изключително ниският брой ваксинирани хора в страна, в която образованието и културата са високо ценени. Изглежда обаче, че се разпространяват измами за последствията от ваксинацията. Тъжно ми е да виждам такава разлика между Португалия и България, две държави, намиращи се в двата края на Европа – в Португалия над 80% от населението са ваксинирани, срещу едва 22% в България. Искам да вярвам, че и тук ще надделеят здравият разум и гражданският пример, както в другите държави", заявява експремиерът в интервю за списание „Ванитатис“.

Той споделя, че пандемията ще извади най-доброто от нас самите. "Примери за това са жестовете на солидарност с медиците, случаите на взаимопомощ, млади хора, които се грижат за най-уязвимите, и може би колективното съзнание за опасността, която представлява тази пандемия", казва още Сакскобургготски​.

Експремиерът определя като безпрецедентен своя случай - цар, който впоследствие става премиер на републиката. "Наистина моят случай е безпрецедентен. Царят се появява и печели парламентарните избори и е избран за министър-председател на републиката", коментира Симеон Сакскобургготски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във