Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеон Сакскобургготски: Не бива да се плашим от предсрочни избори

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Това не бива да ни плаши, това е част от демократичните процеси. Това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски, давайки пример с Великобритания и Испания, където също се спрягали подобни варианти. 

По думи на Сакскобургготски обаче за предпочитане е мандатите да са си цели - самият Сакскобургготски изкара пълен мандат като премиер, преди това същото стори и Иван Костов, а с подкрепата на НДСВ и ДПС четири години управлява и Сергей Станишев.

Запитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, той обясни, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

"България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели е стари демокрации и не заслужава да се коментира много. Но, когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина. Затова трябва да има поглед и навън, за инвестициите. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна", посочи Симеон Сакскобургготски. 

На въпрос дали трябва да има президентска република, царят напомни, че решението за парламентарна е от Велико Народно събрание.

"За да се промени, ще иска немалко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република, но в повече съжителстват двете форми и без да има някакво съревнование", коментира Сакскобургготски.

Експремиерът валидира марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачването му на престола. Заедно с него печатът натиснаха транспортният министър Росен Желязков, шефът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във