Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИМЕОН ОТКАЗА ДА СТАНЕ ЗАЛОЖНИК НА ОДС

Ахмед Доган е доста разочарован от резултатите на проточилите се почти месец преговори между него и бъдещия премиер Симеон Сакскобургготски, научи в. БАНКЕРЪ. Това е и основната причина, поради която във вторник (17 юли) за пореден път беше отложено подписването на коалиционното споразумение между двете политически сили. Лидерът на НДСВ не удовлетворил желанията на ДПС да присъства по-осезаемо във властта.
Истинският проблем не бил в броя на министерските кресла. Според запознати Доган никога не е настоявал сериозно за повече негови хора в правителството. Земеделското ведомство, което осигурява на ДПС контрол върху парите от САПАРД, го удовлетворявало напълно. Още повече че етническото движение ще получи достъп и до други министерства, но, разбира се, на по-ниско ниво. Неоправдалите се надежди на Доган били свързани по-скоро с предстоящото разпределение на областните управители. Доган държал изключително много да му бъде осигурен пълен личен контрол над администрацията в няколко района на страната. Шефът на ДПС изключително много разчитал за това да му помогне Стоян Денчев, за когото той лично ходатайствал пред Симеон от бъдещ главен секретар на МС да бъде издигнат в министър на държавната администрация. Симеон обаче охладил амбициите му. В НДСВ се притеснявали, че на подобни прекроявания в администрациите на отделни региони избирателите няма да погледнат с добро око. Стигнало се дотам отново да се броят гласове и мандати във въпросните райони, а решението на проблема било отложено за по-удобен момент. Малко след срещата Ахмед Доган избегна неудобния журналистически въпрос за разпределението на областните управители с обяснението, че те са част от прерогативите на изпълнителната власт.
За зациклилите преговори между НДСВ и ДПС хората на Доган обвиняват най-вече сините лидери. Тяхната намеса в преговорите за коалиционен кабинет отслабила значително позициите им. Ахмед Доган се раздразнил и от факта, че Симеон проведе първата си официална среща не с ДПС, а с ОДС. Според наблюдатели синхронизираните изказвания на трима от най-приближените му - Юнал Лютфи, Кемал Еюп и Лютви Местан, в подкрепа на въвеждането на многонационален модел в България трябва да се разглеждат като демонстрация на сила или дори като откровена заплаха, отправена към НДСВ. Пред журналисти Доган отрече да има нещо общо с изказванията на колегите си, но едва ли някой се съмнява, че те са направени именно по негова заръка.
Доган не се успокоил и когато в началото на седмицата стана ясно, че преговорите между НДСВ и ОДС са провалени и повече срещи между ръководствата на двете политически сили няма да има. Той бил убеден, че под натиска на сините движението му не може да бъде изместено от коалицията, но се опасявал, че това ще ограничи влиянието му над бъдещия премиер.
Начинът, по който приключиха преговорите между НДСВ и ОДС, показва, че притесненията на Доган не са били много основателни. След срещата си в понеделник и шефът на парламентарното мнозинство Пламен Панайотов, и председателката на СДС Екатерина Михайлова не изненадаха никого с изявленията си. На последните консултации Екатерина Михайлова започнала разговора с предложението Симеон Сакскобургготски да състави самостоятелен кабинет и да разчита на парламентарната подкрепа на ОДС. Парламентьорите на досегашните управляващи категорично отказали каквото и да е тяхно участие в бъдещото правителство. Като чули това, хората на Симеон загубили интерес към разговора. Те обявили пред шефовете на ОДС, че имали две оферти, като и двете предвиждали влизането на техни представители в новата изпълнителна власт. При заетата от сините позиция предложенията обаче не били поставени на масата.
Появиха се твърдения, че вариантът ОДС да подкрепи новото правителство бил обсъждан под натиск от западноевропейски политици. Нещо повече, те настоявали СДС да направи всичко възможно, за да влезе в тези министерства от кабинета на Симеон Втори, с които най-много работят институциите на Стария континент. Сините обаче категорично отказали да поделят отговорността за новото управление, очаквайки провал на кандидатурата на България за НАТО догодина и за ЕС през 2005 година. За да се измъкнат от ситуацията, на Раковски 134 измислили формулата с правителство без Доган, което да се ползва с тяхната подкрепа в парламента. Само че това би направило новия кабинет сигурен заложник на волята на синьото малцинство и затова е съвсем разбираемо нежеланието на Симеон Сакскобургготски да прояви интерес към подобен сценарий.

Facebook logo
Бъдете с нас и във