Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИМЕОН НЕ БЪРЗА С ПРАВИТЕЛСТВОТО

Поне две седмици кабинетът Иван Костов ще чака със статут в оставка да го смени новото правителство на Симеон Втори. Със 162 гласа в петък (6 юли) парламентът прие подадената от премиера оставка. Но шефът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов призна пред в. БАНКЕРЪ, че новото правителство няма да бъде формирано много скоро. Това потвърди и президентът Петър Стоянов. Пред медиите той съобщи, че не може да се съобрази с молбата на сегашния премиер да връчи веднага мандата за съставянето на нов кабинет, защото искал да даде достатъчно време на царското движение да формира възможно най-добър екип.
Изчакването на Стоянов е по настояване на самия Симеон, твърдят запознати. Въпреки напредналите разговори между коалиционните партньори - НДСВ и ДПС, дори новата структура на изпълнителната власт още не била окончателно готова. Тепърва ще се изясняват и конкретните личности, които ще оглавят отделните министерства. Информирани източници съобщиха за в.БАНКЕРЪ, че със сигурност хората на принц Кирил ще влязат в изпълнителната власт. Нямало никакво съмнение и че пловдивският депутат Милен Велчев ще се занимава с външния дълг на страната, независимо дали за това ще има отделно министерство, което е по-вероятният вариант, или пък ведомството му ще има друг статут. Велчев да отговаря за дълга и да предприеме неговото преструктуриране лично настоявал принц Кирил. Финансовата политика на държавата в останалите насоки младият аристократ не държал да наблюдава пряко. Затова пък новото министерство на туризма, което ще бъде извадено от досегашното ведомство на Петър Жотев, много вероятно ще бъде поверено на Любка Качакова, пак от кръга на принца. Да наследи приватизацията най-големи шансове има Николай Василев. Ново министерство ще решава проблемите на вероизповеданията и поне засега идеята била то да се оглави от Лютви Местан от ДПС. Може би точно заради това още през първите работни часове на новия парламент Местан поде темата. Без да звучи нескромно, мисля, че аз съм най-добрият експерт по вероизповеданията в ДПС, заяви той, но отказа да коментира евентуалното си бъдещо назначение като министър. За вицепремиер Доган бил предложил Емел Етем, но окончателно споразумение с царедворците още не е постигнато.
Че ще има още нови министерства, се разбра и от доста набъбналия списък на комисиите в парламента - двайсет. Според установената практика броят на парламентарните комисии съответства на отделните министерства в правителството. Председателят на временната комисия за изготвяне на новия парламентарен правилник Георги Петров обаче обясни специално за БАНКЕРЪ, че тази традиция ще бъде нарушена. По неговите думи със сигурност няма да има министерство на медиите или пък по въпросите на гражданското общество. Други комисии, изглежда, също ще останат без свой аналог в изпълнителната власт.
В оглавяваната от Георги Петров временна парламентарна комисия, която трябва да изработи новия правилник за работата на 39-ото Народно събрание на квотен принцип, са представени всички парламентарни групи. НДСВ има десет депутати, ОДС и БСП - по четирима, а ДПС - само двама. Двадесетте народни избраници ще се съберат на първото си заседание в сряда (11 юли), а работата им трябва да е приключила точно след две седмици. Тогава автоматично изтича мандатът на комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във