Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИМЕОН II ПРИКЛЮЧИ С ТЕМИДА

Коалиция Национално движение Симеон Втори отива на изборите. Както се очакваше, Върховният административен съд (ВАС) отхвърли и двете жалби срещу регистрацията на НДС II, подадени от Юлиан Иванов, председател на партия Родолюбие от Долни чифлик, и от генсека на БКП Владимир Спасов. Жалбите се разглеждаха от трети състав на ВАС с председател Николай Урумов. Заобикаляне на закона при регистрирането и нелоялна конкуренция бяха някои от мотивите на жалбоподателите. На основание чл. 23, ал. 3 от Закона за избор на народни представители, чл. 20, ал 1, т. 3 и чл. 15, ал 2 от Закона за Върховния административен съд, магистратите оставиха без разглеждане исканията и на двете партии и прекратиха производството по делата. След обявяването на решението се чуха бурни аплодисменти и съдия Урумов трябваше да усмирява присъстващите в залата симпатизанти на Симеон Втори. Така решение N81 от 2 май тази година на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше регистрирана коалицията Национално движение Симеон Втори, остава в сила и царят отива на изборите.
Жалбоподателят Юлиан Иванов не присъстваше на делото. Секретарят на ЦИК Валентин Георгиев представляваше комисията, а адвокат на коалицията беше Георги Петканов, който беше избран за заместник-председател на нерегистрираната от Софийския градски съд партия на Симеон Кобургготски. Царският защитник поиска от ВАС прекратяване на производството с мотива, че жалбата на Юлиан Иванов е недопустима, тъй като е подадена от лице, което не е овластено за това. Според устава на партия Родолюбие, политическите решения се взимат от Националния съвет на организацията, а в случая председателят й Юлиан Иванов действал еднолично. Освен това, според царския адвокат, липсва и правен интерес за обжалване, тъй като регистрацията на НДС II не е накърнила по никакъв начин интересите на партия Родолюбие.
Работата е там, че Законът за избиране на народни представители действително допуска решенията на ЦИК да бъдат обжалвани пред ВАС по една съкратена процедура. Но не от всеки, а само от тези, които имат правен интерес да го направят. Юридическото понятие правен интерес обаче се различава съществено от всекидневното разбиране за него. Например отказът на ЦИК да регистрира въпросните две партии за изборите би им дало правно основание да обжалват пред ВАС. Но не и решението да се регистрира друга партия или коалиция. В случая няма как да се обоснове с какво регистрацията на НДС II накърнява правния интерес на жалбоподателите.
Наличието на правен интерес е между абсолютните процесуални предпоставки. Тоест, само ако то е налице, съдът е длъжен да разгледа подадения иск или жалба в съдебно заседание. Във всички останали случаи той отхвърля иска или жалбата като недопустими и не ги разглежда по същество. Според адвокат Петканов, всички нередности около учредяването на процарската коалиция и това кой ще я представлява били отстранени своевременно. По-късно пред журналисти той обясни, че на 5 май, когато жалбата беше подадена, ръководството на партия Родолюбие обсъждало въпроса за коалиция с царското движение. По това време обаче ЦИК вече бе регистрирала НДС II.
По втората жалба като представител на ЦИК се появи и говорителката на комисията Илияна Ризова. Председателстващият съдебния състав Николай Урумов веднага се поинтересува дали компартията е регистрирана за вота. Владимир Спасов обаче въобще не е подал документи за вписване на партията му в ЦИК и няма право да се явява на изборите, нито да обжалва решения на избирателната комисия.
Междувременно в Париж Симеон Кобургготски пооткрехна завесата над предизборната си платформа, като заяви, че е за участието на България в ЕС и НАТО и че само широк коалиционен кабинет сега е в състояние да се справи с проблемите на страната и да ускори присъединяването й към двете структури.
В началото на следващата седмица, след завръщането на Симеон Втори, царските хора ще обявят листите и програмата си. Депутатските списъци вече били почти готови, но Петканов запази в тайна какви хора са в тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във