Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеон Дянков прогнозира тежка година във финансово отношение и вдигане на данъците

2021 г. ще бъде по-тежка от настоящата в икономическо отношение. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му голяма част от спестяванията на фирмите и семействата вече са изчерпани. 

Според него мерките на правителството за подкрепа на бизнеса у нас не са достатъчни. 

„Правителството тича след кризата. Трябва да се помисли кои сектори са най-засегнати и защо това се получава. Причината е, че в правителството няма икономисти, които да кажат в какви мерки трябва сега да се инвестира, преди ситуацията да стане по-лоша“, каза Дянков. 

Бившият финансов министър е на мнение, че ще има още вълни на заразата, от което бизнесът ще става все по-потърпевш. Той посочи, че е вероятно данъците у нас да се увеличат. 

„До 2 г. данъците ще се увеличат, защото сега се вдигнаха доста от социалните придобивки и се върви към вдигане на данъците. Най-вероятно ще се вдигне ДДС, защото по по-лесен начин се събират повече приходи в бюджета“, коментира той. 

Дянков беше категоричен, че до година-две се очаква криза и в банковия сектор. Той заяви, че правителството трябва да почерпи експертен опит, за да се справи с проблемите в икономиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във