Банкеръ Daily

Проф. Гарабед Минасян:

Силно мотивиран управленец може да съкрати администрацията

"Администрацията безусловно има нужда от съкращение. Постоянно се говори за раздутата администрация, но резултатите не са обнадеждаващи и сега ще бъде така. Не е проста работа, трябва човек да бъде доста силно мотивиран като управленец, за да предприеме такива мерки. Не съм много сигурен дали ще станат тези неща".

Това каза пред БНР проф. д-р Гарабед Минасян от Икономическия институт към БАН по повод заявката на бъдещите управляващи за съкращаване на 30% от държавната администрация.

Той коментира и Бюджет 2022 като първа задача на редовното правителство. "Никъде не е представен проектът за държавния бюджет. Досега има само изтичане на някаква информация, но доколко е достоверна - не знаем. Има обаче неща, които са принципни и трябва да се дискутират, а остават на заден план", посочи икономистът.

Проф. Минасян подчерта, че бюджетът е свързан с фискалната политика, която е основна за въздействие върху икономическото равнище.

"От години наред нещата се загърбват и правителството не иска да поеме ангажименти за провеждането на сериозна и добре центрирана фискална политика. Бюджетът се използва предимно за събиране на приходи и тяхното разпределение - основно между различни министерства - без да се правят разчети по какъв начин използването на бюджетните приходи може да съдейства за стимулиране на икономическата динамика. Това е най важната задача на фискалната политика", обясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във