Банкеръ Daily

Общество и политика

Силният спад на приходите от реклами ще направи медиите зависими

Кризата с коронавируса засегна силно медиите в целия Европейски съюз в момент, в който те имат ключово значение за осигуряване на точна информация за епидемията.

Анализатори алармират, че секторът е изправен пред силен спад на приходите от реклами, което може да направи някои медии зависими. А Европейският парламент се безпокои, че влошаващата се финансова ситуация може да попречи на източниците на информация да предоставят обективна информация и да оборват митовете за епидемията.

В резолюция на 17 април депутатите заявяват, че опитите за дезинформация относно COVID-19 представляват сериозен риск за системата на здравеопазването, че европейците следва да имат достъп до проверена и надеждна информация и че наличието на свободни и независими медии с достатъчно финансиране е необходимо условие за демокрацията.

Депутатите от парламентарната комисия по култура вече призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на фонд за спешна помощ на медии и на пресата в настоящата критична ситуация. Вече са взети някои мерки в подкрепа на свободата на медиите и за защита на журналистите.

"Медиите трябва да са свободни да отразяват всякакви аспекти на кризата. Журналистите играят ключова роля и имат специална отговорност да осигуряват навременна, точна и надеждна информация на обществеността. Те трябва да са в състояние да подлагат на проверка решенията на властите в отговор на пандемията. С отговорно отразяване журналистите могат  да помогнат да се избегне изпадане в паника и да изтъкват положителни примери на солидарност в нашите общества. Лично аз съм впечатлена и насърчена от множеството медийни материали, на които съм попадала за граждани, които си помагат, и за санитари, медицински сестри и други герои на фронтовата линия на тази криза", заяви коментира генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич.

През март 2020 г. Европейският съюз осигури 5,1 млн. евро за финансирането на проекти за идентифициране и предотвратяване на нарушения на свободата на медиите, разкриване на заплахи за плурализма и подкрепа на трансгранични разследвания.

Според статистиката в повечето страни в Европа за 2020 г. ситуацията със свободата на медиите е "добра" или "относително добра", като с най-високи показатели са Финландия, Дания, Швеция и Нидерландия. България е единствената страна в ЕС, в която ситуацията със свободата на медиите се оценява като "лоша".

Facebook logo
Бъдете с нас и във